2006, 2015 VE 2017 YILLARINDA UYGULANAN TÜRKÇE DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMLARI’NDAKİ (ORTAOKUL) YAZMA KAZANIMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - Toprak, İrem; Demirel, Şener (My University, 2018)
Sınıf içi etkinliklerle öğrencilerin duygularını, düşüncelerini veyaşadıklarını doğru ve etkili bir biçimde ifade edebilme becerisikazanmaları, büyük ölçüde Türkçe derslerinde verilen beceri geliştirmeeğitimlerine bağlıdır. Bu çerçevede ders kitabı olarak hazırlanan Türkçeders kitapları öğrencilerin okuma, yazma, dinleme ve konuşma gibitemel dil becerilerini geliştirici çok sayıda etkinliği içerir. Türkçe DersiÖğretimi Programı (TDÖP), söz konusu becerilerin geliştirilmesinin yanısıra öğrencilerin eleştirel düşünme, tahmin etme, analiz-sentez yapmave değerlendirme gibi üst bilişsel becerilerini geliştirecek etkinliklerikapsamaktadır.Son zamanlarda bilim ve teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler,kendisini eğitim-öğretim alanında da göstermiş, bu gelişmeler sayesindekendisine sunulan bilgiyi yorumlayıp kullanabilen, yakın uzakçevresiyle rahat bir biçimde iletişim kurabilen ve eleştirel düşünmebecerisine sahip bireyler yetiştirilmeye çalışılmıştır. Kuşkusuzbirdenbire gerçekleşemeyen bu gelişim ve değişim sürecinin, gününihtiyaçlarına cevap vermekten uzak olduğu zaman ister istemezbirtakım değişikliklere uğraması kaçınılmazdır. Bu bağlamda gününihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla hazırlanan öğretim programlarıson on beş yılda üç defa değişikliğe uğramıştır. Yapılan değişikliklerlesarmal bir şekilde tekrar eden kazanımlar yerine sınıf seviyelerinde farklılık gösterip kendi içinde bir bütünlük taşıyan kazanımlara yerverilmiş, öğrencilerin üst düzey bilişsel beceri seviyelerini geliştirmekamacıyla daha kalıcı ve anlamlı öğrenmeler sağlanması öğretimprogramlarının nihai hedefi olmuştur.Bu çalışmanın amacı 2006, 2015 ve 2017 yıllarında uygulananTDÖP’teki temel dil becerilerine bağlı olarak hazırlanan yazmakazanımlarının değerlendirilmesidir. Nitel desende gerçekleştirilecekolan bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olan dokümanincelemesi tekniği kullanılmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları