THERMAL AND MECHANICAL ANALYSIS OF CONCRETE SAMPLES INCLUDING PINE CONE AND PINE TREE RESIN - HASSAN, ARAZ MUHAMMED (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu yüksek lisans tezinde, doğada atık olarak bulunan çam kozalakları için inşaat sektöründe kullanım alanı bulunması amaçlanmaktadır. Bu amaçla hazırlanan çam kozalağı partikülleri (ÇAK) çimento ile karıştırılarak yeni hafif betonlar elde edilmiştir. Ayrıca bazı numunelere bağlayıcı olarak bir etkisinin olup olmadığını göstermek için çam ağacı reçinesi (ÇAR) eklenmiştir. Çam kozalakları 0-4 cm gibi iri tanelere, 0-2 cm gibi küçük tanelere bölünmüştür ve toz halinde öğütülmüştür. Yeni üretilen numunelere bazı önemli testler uygulanmıştır: ısıl iletkenlik, yoğunluk, özgül ısı, ısıl genleşme, basınç mukavemeti, çekme mukavemeti, su emme oranı, kuruma hızı, delme, kanal açma veya boyama özellikleri gibi. Tez 5 bölüm olarak hazırlanmıştır. Bölüm 1'de konuyla ilgili genel bilgiler ve literatür taraması yer almaktadır. Bölüm 2, materyalleri ve yöntemleri sunar. Bölüm 3, ölçüm tekniklerini ve cihazlarını tanıtmaktadır. 4. Bölümde test sonuçları ve tartışmaları yer almaktadır. Son olarak, Bölüm 5 genel sonuçları özetlemektedir.

In this Master thesis, it is aimed to find a usage area for the waste pine cones in the construction area. For this aim, the prepared pine cone particles (PCP) are mixed with cement to obtain new light concretes. Additionally, pine tree resin (PTR) is added into some samples to show whether there is an effect as binder or not. The pine cones are broken into big particles as 0-4 cm, small particles as 0-2 cm and grounded as powder. Some important tests are applied to the new-produced samples; such as; thermal conductivity, density, specific heat, thermal expansion, compressive strength, tensile strength, water absorption rate, drying rate, capabilities of drilling, grooving or dying. The thesis is prepared as 5 chapters. Chapter 1 has the general information and literature survey about the topic. Chapter 2 presents materials and methods. Chapter 3 introduces the measurement techniques and devices. Chapter 4 has the test results and their discussions. Finally, Chapter 5 summarizes the general conclusions.
Çam kozalağı ve çam ağacı reçinesi içeren betonarme numunelerin ısıl ve mekanik analizi
Keywords: Makine Mühendisliği