Dizel Motorlarda Yakıta Hidrojen Katkısının Yanma, Performans ve Emisyonlar Üzerine Etkilerinin İncelenmesi - Fırat, Müjdat; Okcu, Mutlu; Varol, Yasin (My University, 2017)
Günümüzde içten yanmalı motorların emisyon değerlerinin azaltılması işlemi önemli bir olaydır. Sunulan çalışmada dizel motorlarda, hidrojen kullanımının motor performansına ve emisyon değerlerine etkisinin sayısal olarak araştırılmasını amaçlanmaktadır. Sayısal çalışmada kullanılan modelin geçerliliği, deneysel verilerle doğrulanarak sağlanmıştır. Bu çalışmada, dizel bir motorda farklı oranlarda hidrojen kullanılmış ve sonuçları çalışma kapsamında sayısal olarak sunulmuştur. Saf dizel yakıtı ve saf dizel yakıtına ek olarak % 2, % 4 ve % 6 oranlarında hidrojen eklenerek analizler yapılmıştır. Sayısal analizler AVL-FIRE yazılımı kullanılarak elde edilmiştir. Sonuçlar her bir karışım oranı için ayrı ayrı elde edilmiş ve sunulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre motor performansında hidrojen miktarına bağlı olarak iyileşmeler gözlemlenmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine