PİNEALEKTOMİ YAPILMIŞ SIÇANLARDA MELATONİNİN FOKAL SEREBRAL İSKEMİ REPERFÜZYON HASARI ÜZERİNE ETKİSİ - KILIÇ, ERTUĞRUL (Fırat Üniveristesi, 1999)
Pmealektomi sonrası melatoninin antioksidan etkisinin kaybolması nedeniyle, Orta Serebral Arter (OCA) okluzyonu yapılan sıçanların enfarkt hacmimlerinin kontrol grubuna göre daha büyük olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte melatonin, vasküler etkileri nedeniyle pmealektomi sonrası hipertansiyon meydana getirebilmektedir. Bu çalışmada a) hemodinamik faktörlerin pinealektomi yapılmış sıçanlarda enfarkt oluşumuna etki edip etmediği, b) melatonin uygulamasının enfarkt oluşumunda, pinealektominin istenmeyen etkilerini tersine çevirip çevirmediği, c) melatoninin pinealektomi yapılmayan sıçanlarda fokal serebral iskemi sonrasında enfarkt hacmini azaltıp azaltmadığı araştırıldı ( 2 saat oklüzyon, 22 saat reperfüzyon). Bu çalışmada, pinealektomi ile indüklenen hipertansiyonun felç üzerinde mümkün olabilecek etkilerini elimine etmek amacıyla pinealektomi iskemiden 3 ay önce yapıldı. Kan basıncı ve Bölgesel Beyin kan Akışı (rCBF) değerleri iskemi ve reperfüzyon sırasında pinealektomi ve Sham- Pinealektomi yapılmış sıçanlarda, istatistiksel olarak önemli bulunmadı. Buda pinealektomi ile indüklenen enfarkt hacmindeki artışın, hemodinamik faktörlerden dolayı olmadığını göstermektedir. Enfarkt hacmi sham- pinealektomi yapılmış sıçanlarda melatonin uygulaması yapılmış olan sıçanlardan daha yüksek bulunmuştur. İskemi ve reperfüzyonun öncesinde uygular laı ı tw mymy uû^.uı ı

Large infarcts develop in pinealectomized rats subjected to Middle Cerebral Artery (MCA) occlusion, which was attributed to loss of antioxidant action of melatonin. However^ melatonin has also vascular actions and pinealectomy may induce hypertension. We investigated a) if hemodynamicfactors contribute to infarct development in pinealectomized rats, b) if melatonin administrationcan reverse the unfavorable effect of pinealectomy on infarct formation and c) if melatonin can reduce the infarct volume in non-pinealectomized rats subjected to focal transient ischemia (2h MCA occlusion, 22 h reperfusion). We pinealectomized rats 3 months prior to ischemia to eliminate any possible action of pinealectomy-induced hypertension on stroke. Blood pressure and regional cerebral blood flow (rCBF) values during ischemia and reperfusionwere not significantly different between pinealectomized and sham-operated rats, suggesting that pinealectomy- induced increase in infarct was not due to hemodynamic factors. The infarct volume resumed to ^ the level of sham- operated rats upon melatonin administration. Administration of melatonin (4 mg/kg) before both ischemia and reperfusion reduced infarct volume by 40% and significantly improved neurological deficit scores in pinealectomized as well as sham-operated rats, subjecied rats subjected to MCA occlusion. These data suggest that physiological melatonin release as well as exogenously given melatonin have a neuroprotective action in focal cerebral ischemia. 68
Effects of Melatonin on focal cerebral ischemia and reperfusion injury in the pinealectomized rats
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fizyoloji; Physiology