KAZVÎN ŞEHRİNİN FAZİLETİNE DAİR BİR RİVÂYETİN SENEDİ ÜZERİNE BİR İNCELEME - Erkaya, Musa (My University, 2016)
Bazı bölgeler ve şehirler hakkında Hz. Peygamber (s.a.v)'e isnad edilen pek çok rivâyet vardır. Bu rivâyetlerin bir kısmında o bölge ve şehirler övülürken, bir kısmında da yerilmektedir. Ne var ki hadis otoriteleri, ilgili rivâyetlerin büyük çoğunluğunun uydurma olduğu kanaatindedirler. Araştırmamızın konusunu teşkil eden Kazvîn şehrinin faziletiyle ilgili rivâyet de çoğu hadis otoritesi tarafından uydurma olarak kabul edilmiştir. Buna gerekçe olarak da rivâyetin isnadındaki bazı râvîlerin hadis uydurucusu (vaddâ') olduğu ileri sürülmüştür. Bu çalışmada ilgili rivâyet isnad tenkidine tabi tutulmuştur. Bu bağlamda Kazvîn hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra rivâyetin tarikleri tespit edilmiş, daha sonra da râvîlerin cerh ve ta'dil durumları ele alınmıştır.
Keywords: Din Bilimi