GÖRÜNTÜ İŞLEME VE MAKİNE ÖĞRENMESİ YÖNTEMLERİYLE SUÇLU TESPİTİNE YÖNELİK BİR YÜZ TANIMA SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ - ÖZÇELİK, SALİH TAHA ALPEREN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Teknolojik gelişmelerin artması, caydırıcılığı sayesinde suç oranlarını azaltmıştır. Günümüzde güvenlik kameralarının çok yaygın oluşu insanların suç işlenmesi konusunda caydırıcı özelliğe sahiptir. Fakat kameralar günümüz teknolojisi ile tam bütünleşmiş bir şekilde kullanılamadığından bu tez çalışılmasında bu konu üzerine yoğunlaşılmıştır. Görüntü işleme bir görüntüyü sayısal bilgiye dönüştürmek, görüntü üzerinde işlemler yapmak ve yararlı olan bazı bilgiler için kullanılan bir yöntemdir. Görüntü işleme tekniklerini kullanarak yüz tanıma uygulaması gerçekleştirilebilir. Bu çalışma vasıtasıyla sabıkası olan tüm şüpheli şahısların yüzleri bir veri tabanında kaydedilecek ve bu sabıkalı olan insanlardan aranmakta olan şüpheli şahıslar herhangi bir konumda güvenlik kamerası tarafından tespit edildiğinde, yüz tanıma teknolojisi vasıtasıyla şüphelinin yüzü tespit edilecek ve kamera konumu ilgili emniyet birimlerine bildirilecek. Böylece şüphelinin yeri ilgili emniyet birimi tarafından öğrenilip kıskıvrak yakalanabilmesine olanak sağlanacaktır. Bu çalışma sayesinde intikam niyetli olarak hapishaneden ayrılıp saldırgan kafa yapısında olan suçluların tekrar suç işlemesinin önüne geçilmesi, çoğunlukla bu durumda olan kadınlar olduğundan kadın cinayetlerinin dünya üzerinde azaltılması hedeflenmektedir. Ancak yüz tespitinde yüzün kapatılması ve yüzün yarısının görünmesi gibi problemler çalışmanın en zor ve sınırlayıcı kısımlarıdır.

The increase in technological developments has reduced the crime rates thanks to its deterrence. The fact that security cameras are very common today has a deterrent feature for people from committing crimes. However, since cameras cannot be used fully integrated with today's technology, this subject has been focused on in this thesis study. Image processing is a method used to transform an image into digital information, perform operations on the image, and some useful information. Face recognition application can be performed using image processing techniques. Through this study, the faces of all criminals with a criminal record will be recorded in a database, and when the criminals who are being searched from these criminals are detected by the security camera at any location, the face of the criminal will be detected through face recognition technology and the camera location will be reported to the relevant police units. Thus, the location of the criminal will be learned by the relevant police unit and it will be possible to be caught by the police. Thanks to this study, it is aimed to prevent criminals with aggressive mind from leaving prison with the intention of revenge from committing crimes again, and to reduce the number of femicides in the world since women are mostly in this situation. However, the most difficult and limiting parts of the study are the problems such as closing the face and seeing half of the face in face detection.
Development of a face recognition system for criminal using image processing and machine learning
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği