EPİLEPSİ HASTALARINDA ANTİEPİLEPTİK İLAÇ KESİM SONRASI EEG ANORMALLİKLERİ - VURAL, SÜMEYYE (Fırat Üniveristesi, 2023)
Amaç: Epilepsi çocukluk çağında sık görülen nörolojik bozukluklarından biridir. Epilepsinin dünyada görülme sıklığı yaklaşık %5-10 arasındadır. Çocukluk çağında epilepsi görülme sıklığı ise yaklaşık %1,5-8 arasındadır. Epilepsi tanısını koymada, tanının desteklenmesinde epilepsinin sınıflandırılmasında ve hastaların takibinde EEG kullanılmaktadır. Epilepsi hastalarında tedavide kullanılan antiepileptik ilaçlar (AEİ) nöbet kontrolünü sağlayarak morbidite ve mortaliteyi azaltmaktadır, ancak antiepileptik ilaçların uzun süreli kullanımında yan etkilerinin görülme olasılığının artmasından dolayı uygun zamanda tedavi sonlandırılmalıdır. Biz bu çalışmada antiepileptik ilaç tedavisi altında 2 yıl nöbetsizlik öyküsü olan epilepsi hastalarında tanı anında, ilaç kesim aşamasında ve ilaç kesim sonrası EEG anormalliklerini araştırmayı ve literatüre bu anlamda bir katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurulu'nun 28/12/2021 tarih ve 125865 sayılı onay kararıyla bu çalışmaya başlanılmıştır. Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Nöroloji Polikliniği'ne 01.01.2020-01.12.2021 tarihleri arasında epilepsi (ICD kodu G40.0-G40.9) tanısıyla başvuran 650 hastanın hastane kayıtları üzerinden dosya bilgileri incelendi. 3 ay altında olan, dosya verilerinde eksiklikler olan, EEG'si olmayan, beyin MRG'si olmayan, metabolik hastalık tanısı olan, tetkiklerinde nöbete neden olabilecek elektrolit imbalansı olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 152 hastanın hastane kayıtları üzerinden incelenen dosyalarından elde edilen veriler kayıt edildi. Bulgular: Çalışmaya 57'si (%37,5) kız ve 95 i (%62,5) erkek olmak üzere toplam 152 hasta dahil edilmiştir. Hastaların tanı yaş grupları incelendiğinde en sık 6 yaş altında olduğu belirlenmiştir. Hastaların tanı yaşı ortalaması 4,0±3,5 yaş (ortanca değer=3 yaş; min=0,3 yaş; maks=14 yaş) olarak görülmüştür. Çalışmaya dahil edilen hastalarda en sık jeneralize tonik klonik ( JTK) nöbet görülmekte olup bu diğer çalışmalardan farklı bulunmuştur. Bunun nedeni nöbet tiplerinin hastane medikal kayıt sisteminden elde edilen bilgilere, ailelerin anlatımına ya da çektikleri videolara göre ILAE 2017 sınıflamasına göre yapılmasına bağlı olduğunu düşünmekteyiz. Hastalardan tanı anında, ilaç azaltımında ve ilaç kesimi sonrasında EEG kayıtları alınmıştır. Tanıda hastaların 18'inin (%11,8) EEG sonucu normal, 127'sinin (%83,6) anormal ve 7'sinin (%4,6) epileptik olmayan paroksismal aktivite olarak raporlanmıştır. İlaç kesimi sonrasında ise hastaların 137'sinin (%90,1) EEG sonucu normal, 12'sinin (%7,9) anormal ve 3 ünün (%2) epileptik olmayan paroksismal aktivite olarak raporlanmıştır. Çalışmamıza dahil edilen olguların %13,2'sinde tüm AEİ'lar kesildikten sonra rekürrens görülmüştür. Rekürrens görülen olguların %45,5'inde ilk 6 ay içinde, %27,3'ünde 6-12 ay içinde, %27,3'ünde 12 ay sonrasında rekürrens görülmüştür. Rekürrens görülen hastaların 19'unda tekrar AEİ ilaç başlanmıştır ve bunların 6'sında (%31,6) aynı AEİ devam edilmiş, 13' ünde (%68,4) farklı AEİ tercih edilmiştir. Sonuç: AEİ tedavi kesimine karar vermeden önce her hasta bireysel olarak değerlendirilmelidir. Antiepileptik ilaç tedavisi altında 2 yıl nöbetsizlik öyküsü olan hastalarda antiepileptik ilaç kesimi düşünülebilir. Bu çalışmamız ilaç azaltımı ya da kesimi sonrasında çekilen EEG de anormal bulgu olmasının nöbet rekürrens riskini artırdığını göstermektedir. Ayrıca çalışmamız hastalarda ilaç kesim sonrası ilk 6 aylık sürede nöbet rekürrens riskinin fazla olması nedeniyle bu süreçte daha yakın takip yapılması gerektiğini göstermektedir.

Purpose: Epilepsy is one of the most common neurological disorders of childhood. The prevalence of epilepsy in the world is approximately 5-10%. The incidence of epilepsy in childhood is approximately 1.5-8% (1). EEG is used to diagnose epilepsy, to support the diagnosis, to classify epilepsy and to follow up patients. Antiepileptic drugs (AEDs) used in the treatment of epilepsy patients reduce morbidity and mortality by providing seizure control, but treatment should be terminated at the appropriate time due to the increased possibility of side effects in long-term use of antiepileptic drugs. In this study we aimed to investigate EEG abnormalities at the time of diagnosis, during drug withdrawal and after drug discontinuation in epilepsy patients who had a 2-year seizure-free history under antiepileptic drug therapy and to contribute to the literature in this sense. Materials and Methods: This study was initiated with the approval decision of the Fırat University Faculty of Medicine Non-Invasive Research Ethics Committee dated 28/12/2021 and numbered 125865. The file information of 650 patients who were admitted to the Fırat University Hospital Pediatric Neurology Policlinic with the diagnosis of epilepsy (ICD code G40.0-G40.9) between 01.01.2020 and 01.12.2021 were analyzed from the hospital records. Patients who were younger than 3 months, had deficiencies in file data, had no EEG, had no brain MRI, had a diagnosis of metabolic disease, and had electrolyte imbalances that could cause seizures in their examinations were excluded from the study. The data obtained from the files of 152 patients who met the inclusion criteria in the study were recorded. Results: A total of 152 patients 57 (37.5%) female and 95 (62.5%) male were included in the study. When the diagnosis age groups of the patients were examined, it was determined that the most common age group was under the age of 6 years. The mean age at diagnosis of the patients was 4.0±3.5 years (median:3 years; min=0.3 years-; max=14 years). Generalized tonic-clonic (JTC) seizures were the most common in the patients included in the study and this was different from other studies. We think that this is due to the evaluation of seizure types according to the ILAE 2017 classification according to the information obtained from the hospital medical record system, the narratives of the families or the videos they took. EEG records were taken from the patients at the time of diagnosis, during drug reduction and after drug discontinuation. EEG results were normal in 18 (11.8%) patients, abnormal in 127 (83.6%) and non-epileptic paroxysmal activity in 7 (4.6%) patients at diagnosis. After drug discontinuation EEG results of 137 (90.1%) patients were reported as normal, 12 (7.9%) abnormal, and 3 (2%) non-epileptic paroxysmal activity. Recurrence was observed in 13.2% of the cases included in our study after all AEDs were discontinued. Recurrence was observed in 45.5% of the cases within the first 6 months, in 27.3% within 6-12 months, and in 27.3% after 12 months. AEDs were started again in 19 of the patients with recurrence, the same AED was continued in 6 (31.6%) of them and different AEDs were preferred in 13 (68.4%) patients. Conclusion: Each patient should be evaluated individually before deciding on AED treatment. Antiepileptic drug discontinuation may be considered in patients with a 2-year seizure-free history under antiepileptic drug therapy. This study shows that abnormal findings in the EEG obtained after drug reduction or discontinuation increase the risk of seizure recurrence. In addition it shows that closer follow-up should be done in this process, since the risk of seizure recurrence is high in the first 6 months after drug discontinuation in patients.
EEG abormalities after antiepileptic drug cutting in patients with epilepsy
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları