Aprotinin verilen hastalarda kardiyopulmoner bypass esnasında heparinizasyonun yeterliliğini tayinde celite ve kaolinli aktivatörlerin karşılaştırılması - Rahman, Ali; Bayar, M. Kemal; Burma, Oktay; Çekirdekçi, Ahmet (My University, 1999)
AMAÇ: Bu çalışmanın amacı koroner bypass cerrahisi esnasında aprotinin verilen hastalarda heparinizasyonun yeterliliğinin kontrolünde celite ve kaolin içeren aktivatörlerin aktive edilmiş pıhtılaşma zamanı -activated clotting time- (ACT) üzerine etkilerini araştırmak. YÖNTEM: Koroner cerrahi uygulanan 20 hasta randomize olarak ikiye ayrıldı; çalışma grubuna 200 ml aprotinin ilave edildikten sonra celite ve kaolin içeren aktivatörlerle (c-ACT ve k-ACT) 6 dönemde ACT tayin edildi. BULGULAR: Heparinin dolaşımda olduğu dönemlerde c-ACT ve k-ACT değerleri arasında kontrol grubunda belirgin bir farklılık yokken, aprotinin verilen grupta c-ACT de anlamlı artış saptandı (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırmada ise aprotinin verilen grupta kontrol grubuna göre c-ACT değerleri daha yüksek ve anlamlı iken (p<0,05), k-ACT değerlerinde istatistiki anlam tespit edilemedi (p>0,05). SONUÇ: KPB esnasında aprotinin kullanılan hastalarda heparinizasyonun takibi için ACT ölçümleri kaolin içeren aktivatörlerle yapılmalı, şayet ACT ölçümünde celite içeren aktivatör kullanılacaksa ACT baz değeri 750 sn olarak kabul edilmelidir.
Keywords: Heparinizasyon; Kaolin; Koroner arter köprüleme; Koagülantlar; Kan pıhtılaşma testleri; Kan pıhtılaşması; Aprotinin