İNSANSIZ SİSTEMLERİN ÇATIŞMA SAHALARINDA KULLANIMI VE TÜRKİYE'NİN İNSANSIZ SİSTEMLERDEKİ GELİŞİMİ - ŞİMŞEK, AHMET KADİR (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışma, insansız sistemlerin (İHA, İKA ve İDA) günümüz konvansiyonel savaş ve çatışmalarındaki rolünü ve Türkiye'nin bu alandaki mevcut durumunu incelemektedir. 2000 yılı sonrasında, insansız hava araçları ve diğer insansız sistemler, stratejik ve taktiksel avantajları nedeniyle askeri operasyonlarda büyük önem kazanmıştır. İnsansız sistemlerin savaş alanlarındaki etkileri, özellikle Irak Savaşı sonrası dönemde ele alınmakta ve Türkiye'nin bu teknolojileri nasıl kullandığı ve geliştirdiği değerlendirilmektedir. Araştırmanın temel soruları, insansız sistemlerin savaş senaryolarındaki etkilerini, bu sistemlerin son yıllarda özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarında gelişen savaş sahalarının incelenmesini ve bu bağlam da insansız sistemlerin gelişimini, Türkiye'nin bu sistemleri kullanımı ve geliştirmesi ile askeri operasyonlardaki avantaj ve dezavantajlarını incelemektedir. Sonuç olarak, insansız sistemlerin modern savaşlar üzerindeki dönüştürücü etkisi, operasyonel verimlilik ve insan kayıplarını azaltma konusundaki avantajları vurgulanmaktadır. Bu teknolojilerin, özellikle yüksek riskli görevlerin insan hayatını tehlikeye atmadan gerçekleştirilmesindeki ekonomik ve operasyonel faydaları ele alınmaktadır. Türkiye gibi ülkelerin, bölgesel ve küresel etkilerini artırmak için bu teknolojilere yaptığı yatırımların stratejik önemi değerlendirilmektedir. Çalışma, son yıllarda ki insansız sistemlerin savaş alanlarındaki evrimini ve entegrasyonunu anlamak için çeşitli akademik kaynaklar ve veriler kullanılarak hazırlanmıştır.

This study examines the role of unmanned systems (UAVs, UGVs, and USVs) in contemporary conventional wars and conflicts, as well as Turkey's current situation in this field. Since the year 2000, unmanned aerial vehicles and other unmanned systems have gained significant importance in military operations due to their strategic and tactical advantages. The impacts of unmanned systems on the battlefield, particularly in the post-Iraq War period, are addressed, and how Turkey has utilized and developed these technologies is evaluated. The main research questions focus on the effects of unmanned systems in war scenarios, the examination of battlefields that have emerged particularly along the borders of the Republic of Turkey in recent years, and, in this context, the development of unmanned systems, Turkey's use and advancement of these systems, as well as their advantages and disadvantages in military operations. In conclusion, the transformative impact of unmanned systems on modern warfare, their operational efficiency, and their advantages in reducing human casualties are emphasized. The economic and operational benefits of these technologies, especially in carrying out high-risk missions without endangering human lives, are discussed. The strategic importance of investments in these technologies by countries like Turkey, in terms of increasing their regional and global influence, is also assessed. The study was prepared using various academic sources and data to understand the evolution and integration of unmanned systems on the battlefield in recent years.
The use of unmanned systems in conflict zones and Turkey's development in unmanned systems
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği