RATLARDA BOR ELEMENTİNİN FOTOYAŞLANMAYA ETKİSİ - GÜL, SEDA (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bor insan sağlığı için gerekli ve önemli bir elementtir. Borun kemik gelişimi, yara iyileşmesi, nörolojik ve metabolik sistemler üzerine olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalarla çeşitli bor bileşiklerinin antioksidan ve antiinflamatuvar etkilerinin olduğu anlaşılmıştır. Çalışmamızda ratlarda ultraviyole B ile oluşturulan fotoyaşlanma üzerine farklı konsantrasyonlarda uyguladığımız topikal ve sistemik bor elementinin etkinliği biyokimyasal, klinik, moleküler ve histolojik olarak değerlendirildi. Çalışmamızda 8 haftalık, dişi toplam 49 adet Wistar albino rat rastgele 7 gruba ayrıldı. Çalışma gruplarımız şu şekilde belirlendi. Grup 1: Kontrol, Grup 2: Tıraşlı kontrol, Grup 3: UVB, Grup 4: UVB+%2 dermobor krem günde iki kez, Grup 5: UVB+%5 dermobor krem günde iki kez, Grup 6: UVB+2 mg elementel bor oral gavaj yolu ile günde bir defa, Grup 7: UVB+4 mg elementel bor oral gavaj yolu ile günde bir defa uygulama. On haftalık çalışmamızın sonunda bakılan inflamatuvar markerların seviyesi, kırışıklık oluşumu, epidermal kalınlık, dermal inflamatuvar hücre sayısı, epidermal mikrofold sayısı ve elastaz enzim düzeyi topikal uygulama yapılan her iki grupta (4. Ve 5. grup) sadece UVB uygulanan 3. gruptan istatistiksel olarak anlamlı olacak şekilde daha düşük bulundu (p<0,05). Sonuç olarak çalışmamızın makroskopik ve mikroskopik bulgularını beraber ele aldığımızda bor elementinin topikal olarak uygulanmasının fotoyaşlanma oluşturulan ratlar üzerinde etkili olduğu bulundu. Bor elementinin daha önce yapılan çalışmalarla gösterilen anti-inflamatuvar ve anti-oksidan etkileri sayesinde fotoyaşlanmada etkili olabileceği düşünülebilir. Anahtar Kelimeler: Bor, fotoyaşlanma, UVB

Boron is an essential and important element for human health. It is known that boron has positive effects on bone development, wound healing, neurological and metabolic systems. In recent years, it has been understood that various boron compounds have antioxidant and anti-inflammatory effects. In our study, the efficacy of the topical and systemic boron element, which we applied at different concentrations on photoaging, created with ultraviolet B in rats, was evaluated biochemically, clinically, molecularly and histologically. In our study, 49 Wistar albino rats, totally 8 weeks old, were randomly divided into 7 groups. Our working groups are determined as follows. Group 1: Control, Group 2: Shaved control, Group 3: UVB, Group 4: UVB + 2% dermobor cream twice a day, Group 5: UVB + 5% dermobor cream twice a day, Group 6: UVB + 2 mg elemental boron oral gavage once a day, Group 7: UVB + 4 mg elemental boron oral gavage once a day. At the end of our ten-week study, the level of inflammatory markers, wrinkle formation, epidermal thickness, dermal inflammatory cell count, epidermal microfold count, and elastase enzyme level were statistically significant in both groups (4th and 5th group) applied only to UVB in both groups. It was found to be lower (p <0,05). As a result, when we analyzed the macroscopic and microscopic findings of our study, it was found that the topical application of the boron element was effective on rats with photoaging. It can be thought that boron element may be effective in photoaging due to its anti-inflammatory and anti-oxidant effects. Key Words: Boron, photoaging, UVB
The effect of boron element on photography in rats
Keywords: Dermatoloji