RENNER-TELLER TEORISININ KUANTUM DINAMIĞI: ND+H REAKSIYONU - PİRİNÇÇİ, HİLAL (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu tezde, Centrifugal Sudden metodu kullanılarak ND+H reaksiyonunun Renner-Teller (RT) zamana bağlı kuantum dinamikleri gösterildi. Bununla birlikte, NDH (X2 A'' ve A2A') molekülünün iki elektronik durumu arasındaki Renner-Teller etkileşimleri yarı deneysel Renner-Teller matris elemanları aracılığıyla hesaplandı. Renner-Teller etki sadece adyabatik reaksiyonların (depletion_A ve exchange) değil aynı zamanda adyabatik olmayan reaksiyonların da (quenching ve depletion_X) çalışılmasına imkan sağlanmaktadır. Başlangıç durum reaksiyon ihtimaliyetleri, integral tesir kesitleri ve hız sabitleri belirtilen tüm reaksiyonlar için elde edildi. Anahtar Kelimeler: Centrifugal Sudden, Renner-Teller, Tesir Kesiti, Hız Sabiti.

In this thesis, we present Renner – Teller (RT) time dependent quantum Dynamics of the ND+H reaction using Centrifugal Sudden Method (CSA). Moreover, the Renner – Teller (RT) interactions between two elektronic states of NDH (X2 A'' and A2A') have been taken into account by means of semiampirical RT matrix elements. The introduction of RT effects opens the possibility of studying not only the adiabatic reactions (depletion_A and exchange) but also nanodiabatic ones (quenching and depletion_X). Intial - State resolved reaction probabilities integral cross section and rate constant are obtained all the mentioned reactions. Key Words: Centrifugal Sudden, Renner-Teller, Cross Section, Rate Constant.
Quantum dynamics of Renner Teller's Theory ND+H reaction
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği