HİDROKSİÜRE TÜREVİ SCHİFF BAZI VE BAZI METAL KOMPLEKSLERİNİN ANTİOKSİDAN VE ANTİTÜMÖR ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - YILDIRIM, IŞIL (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışma iki basamaktan oluşmaktadır. İlk basamakta [(2-hidroksibenziliden)-3-metilüre] ve metal komplekslerinin sentezi yapıldı. Elde edilen ligand (LH) ve komplekslerin yapıları Elementel Analiz, Magnetik Süsseptibilite, IR, 1H-NMR, UV-VIS teknikleri ile aydınlatılmıştır. Önerilen yapılar [(2-hidroksibenziliden)-3-metilüre] (LH) ligandının Co(II), Mn(II) ve Zn(II) komplekslerinin oktahedral, Cu(II) ve Ni(II) komplekslerinin karedüzlem ve tetrahedral yapılarında olduğu belirlenmiştir.Daha sonra elde edilen ligand ve komplekslerinin deri altı enjeksiyonu ile ratların, lipid peroksidasyon'un derecesini gösteren serum malondialdehit (MDA) konsantrasyonu ve serum antioksidan A, E, C, vitaminlerinin düzeyleri üzerine etkisi ve in vitro anti tümör özellikleri araştırıldı.Sonuç olarak; ölçülen parametreler ve deney süresince canlı hücre sayısına bakıldığında ligand ve komplekslerinin MCF-7 hücre tipinde etkili bir anti tümör aktiviteye sahip olduğu görüldü.Yapılan çalışmada kontrol grubu ile ligand ve metal kompleksler'inin kıyaslamalarında MDA, vitamin A, E, C düzeylerinde istatistiksel farklılıklar gözlenmedi.Anahtar kelimeler: HPLC, Hidroksiüre, Schiff Bazı, Antioksidan Vitaminler, MDA, Antitümör aktivite

This study has been occurred in two stages. In the first stage, we have synthesized [(2-hydroksybenzyledene)-3-methylurea] and its metal complexes. The structures of ligand (LH) and its metal complexes were characterized by using IR, 1H-NMR spectra, elemental analysis, magnetic susceptibility, UV-Vis. The suggested structures for the LH complexes of Mn(II), Co(II) and Zn(II) are octahedral, for the Ni(II) complex is tetrahedral and for the Cu(II) complex is square-planar.Then the ligand and metal complexes on the serum MDA concentration which is an indicator of lipid peroxidation, serum antioxidant vitamins A, E, C levels in rats which is injected subcutaneously and in vitro antitumour activity were investigated.In the comparision done among groups, it was observed that MDA, vitamins A, E and C concentrations were not statistically changed. But, cell viability experiments show that all compounds have considerable antitumour activity.Key Word: HPLC, Hydroxyurea, Schıff Base, Antioxidant Vitamins, MDA, Antitumuor activty
The investigation of antitumuor and antioxidant properties of hydroxyurea derivative schiff base and its metal complexes
Keywords: Kimya