MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN MOTİVASYON VE ÖĞRENME STRATEJİLERİNİN PROGRAMLAMA BAŞARILARINI YORDAMA GÜCÜ - Özak, Müzeyyen Bulut (My University, 2017)
Bu çalışmanın amacı mühendislik fakültesi öğrencilerinin motivasyon ve öğrenme stratejilerininprogramlama başarılarını yordama gücünü belirlemektir. Çalışmaya Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesifarklı mühendislik bölümlerinde okuyan Bilgisayar Programlama dersini alan 289 öğrenci katılmıştır.Çalışmada veriler Haşlaman ve Aşkar (2007) tarafından geliştirilen Özdüzenleyici Öğrenme Stratejileri Ölçeğiile toplanmıştır. Programlama performansı için bireylerin Bilgisayar Programlama dersinin sonunda aldıklarıdönem sonu notları değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda motivasyon ve öğrenme stratejileri birlikteprogramlama dersi başarısındaki değişimin yaklaşık %50’sini açıkladığı belirlenmiştir. En güçlü yordayıcıdeğişkenin ise öz yeterlik olduğu tespit edilmiştir. Yapılan adımsal regresyon analizi sonucunda öz yeterlik,çaba, öz yansıma, akranla işbirliği ve hedef belirleme ile programlama başarısı arasında pozitif yönde anlamlıilişki bulunmuştur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları