Ortaöğretim Okullarında Öğrenim Gören Öğrencilerin Yöneticilerden, Öğretmenlerden, Arkadaşlarından ve Velilerden Beklentileri - Gökyer, Necmi (My University, 2012)
Bu çalışmanın amacı, ortaöğretim okullarında öğrenim gören öğrencilerinyöneticilerden, öğretmenlerden, arkadaşlarından ve velilerdenbeklentilerini belirlemektir. Betimsel tarama modeli kullanılarak yapılan çalışmanın evrenini 20112012 eğitim-öğretim yılında, Elazığ ili merkez ilçede bulunan 32 ortaöğretim okulunun, dokuzuncu, onuncu, on birinci ve on ikinci sınıflarında öğrenim gören toplam6556 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu sınıflardan basittesadüfî örnekleme yöntemiyle belirlenen 1391 öğrenci oluşturmaktadır.Verilerintoplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen \"ortaöğretim okullarında öğrenimgören öğrencilerin beklentileri\" adlı anket kullanılmıştır.Araştırma bulgularına göre;öğrenciler, öğretmenlerinden, derslerin daha eğlenceli ve zevkli geçmesini,konuların üzerinde daha fazla durmalarını, öğrencilere daha fazla yardımcı olmalarını, öğrencilere değer vermelerini ve öğretmenlerin derslere hazırlıklı gelmeleriniistemektedirler.Öğrenciler, okul yöneticilerinden, okulun çeşitli bölümlerinin (lavaboların, tuvaletlerin, koridor, sınıf, bahçe, kantin, spor salonu vb) daha temiz olmasını beklemektedirler.Öğrenciler, arkadaşlarından,öğretmenlerine ve arkadaşlarına karşı saygılı davranmalarını ve hırsızlık yapmamalarını istemektedir.Öğrenciler velilerden, kendilerine karşı daha anlayışlı, duyarlı olmalarını ve fazlasıkmamalarını beklemektedirler.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları