SÂLNAMELERE GÖRE MA'MÜRATÜ'L-AZİZ VİLAYETİNİN İDARİ YAPISI (1881-1908) - ÖZMEN, SERDAR (Fırat Üniveristesi, 2009)
Ma'müratü'l-Aziz Vilayet Sâlnamelerinin elimizdeki nüshaları olan 1298, 1301, 1302, 1305, 1307, 1308, 1310, 1312 ve 1325 tarihli olanlarıyla Ma'müratü'l-Aziz vilayeti, sancakları, kazaları ve nahiyelerinin idari müesseseleri konu edildi. Sâlnamelerde geçen ve idari konularda verilen kayıtları aktarmak suretiyle vilayetin idari yapısı hakkında bir açıklama getirilmeye çalışıldı. Ayrıca merkez ile taşra arasındaki idari ilişkiler değerlendirildi.

The copies of Yearbooks of Ma?müratü?l-Aziz province bear the date of 1298, 1301, 1302, 1305, 1307, 1308, 1310, 1312 and 1325 Ma?müratü?l-Aziz province, counties, and districts' administrative organizations were investigated(analysed). A clarification was explained about the administrative structure of province by quotation of recordings taking place yearbooks and administrative topics. Also, administrative relations between centre and country were evaluated.
The administrative structure of Ma?müratü?l-Aziz province in respect of yearbook (1881-1908)
Keywords: Tarih