TREADMİL EGZERSİZ TESTİNDEKİ İZOLE İNFERİOR BÖLGEDE ST ÇÖKMELERİNİN FARMAKOLOJİK STRESS TESTİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - AKBULUT, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2003)
Koroner arter hastalığının (KAH) tanı ve tedavisiyle prognozunun belirlenmesinde, birçok farklı testler kullanılır. En önemlileri, treadmill egzersiz testi (TMET) ve farmakolojik stres ekokardiyografik testleridir. TMET'inde izole inferior bilgede ST-segmet çökmelerinin, KAH ile olan ilişkisini göstermede dobutamin stres ekokardiografk testi (DSET)'nin önemi ve anjiografik olarak doğruluk oranım incelemeyi amaçladık. Çalışmaya, TMET' de inferior bölgede, ST-seğmentinin J noktasından 80 ms sonra > 1 mm downsloping veya horizontal çökmeleri olan, 70 erkek (YO: 52 ± 9 yıl) vaka alındı. Vakalara, yaşa bağımlı makasimal hedef hızın %85'ine ulaşana kadar DSET'i uygulandı. DSET'inden 15 ± 5 gün soma vakaların selektif koroner anjiografi ve ventrikülografi yapıldı. Koroner anjiografide > %50 ve üzeride lezyon tespit edilen 28 vakanın 23 'ünde DEST'i pozitif, 5'inde negatif olarak tespit edildi. DSET'i pozitif olan 26 vakanın 23 'ünde test gerçek pozitif, 3 'ünde yalancı pozitif olarak değerlendirildi. DSET'i pozitif olan 26 vakanın koroner anjiografisinde, 16'smda tek damar, 7' sinde iki damar hastalığı tespit edildi. DSET'i pozitif olan vakaların ekokardiyografisinde, ventrikül duvar hareket skoru (VDHS)'unda bozulma görüldü. Bu vakaların ventrikül duvar hareket skor indeks (VDHSI)'i 1,012 ± 0,002'den, 1,567 ± 0,206'ya (PO.001), EF, %52 ± 8,69'dan, 55,26 ± 10,2'ye yükseldi (p>0.05). Koroner anjiografide lezyon tespit edilmeyen 42 vakanın 39'unda, DSET negatif, 3 'ünde pozitif olarak tespit edildi. Bu gruba uygulanan DSET'inde, VDHS ve VDHSI'inde değişiklik gözlenmedi. EF, %59,82 ± 6,13'den, 68,01 ± 8,41 'e yükseldi (p<0.001). Çalışmamızda, DSET'nin koroner arter hastalığ ını belirlemede, sensivitesi %82, spesifitesi %93, pozitif prediktif değeri %88 ve negatif prediktif değeri %93 olarak tespit edildi. TMET'inde izole inferior bölgede ST-segmet çökmelerinin, KAH ile ilişkisini göstermede, DEST'i; non-invaziv, güvenli ve yüksek diagnostik değere sahip olduğu görüldü. Anahtar Kelimeler: Treadmill testi, dobutamin stres testi, koroner arter hastalığı.

A lot of different stress tests are used in the diagnosis and prediction of prognosis in coronary heart disease. Treadmill exercise test and phormacologic stress echocardiography are most importend ones. We aimed to evaluate the importance and angiographic accuracy of DSET to show the relation between isolated inferior ST depression in TMET and coronary artery disease. Eighty male patients with horizontal or down sloping > 1 mm ST segment depressions, 80 msc after J point in inferior leads were included to study (mean age: 52 ± 9 years). DSET was applied to all patients until the 85 % of age dezended maximal heart rate. Selective coronaray angiography and ventriculography was made 15 ± 5 days after DSET. Angiographic stenos ( > % 50) was observed in 28 cases and DSET was positive in 23 cases and negative in 5 cases. It's found that 3 of DSET positive cases were false positive. Single vassles coronary artery disease was found in 16 of 26 DSET positive patients and two vassel disease in 7 of them. Left ventricular wall motion (score) (VWMS) impairments were seen in DSET positive cases. The left ventricular wall motion index (VWMSI) were increased from 1,012 ± 0,002 to 1,567 ± 0,206 and EF from 52 ± 8,69 % to 55,26 ± 10,2 in these patients (p 0,05). DSET was negative in 39 patients cases and positive in 3 cases out of 42 cases in whom coronary arteries were normal angiographicly. Left VWMS and VWMSI were not change from during DSET in these patients. EF was increased from 59,82 ± 6,12 % to 68,01 ± 8,14 % (p 0,001) In our study, sensetivity, specifity, positive predictive valve and negative predictive value were found 82%, 93%, 88% and 93% respectively. It was observed that DSET was a non-invasive, safe and high diagnostic value in patients with isolated inferior ST segment depressione in TMET. Key words: treadmill test, dobutamine stress test, coronary artery disease.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kardiyoloji; Cardiology