Koçlarda prostaglandin F2alfa, furosemit ve indometasinin sperma özellikleri üzerine etkilerinin araştırılması - Pirinçci, İbrahim; Karahan, İzzet; Bozkurt, Tanzer; Güler, Osman (My University, 2001)
Bu araştırma, koçlarda PGF2a, furosemid, indometasin ve bu ilaçların kombinasyonlarının sperma miktarı, viskozitesi, kitle hareketi, motilitesi, yoğunluğu ve anormal spermatozoa oranı üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Araştırmada yaklaşık 2 yaşında, 70 baş Akkaraman ırkı koç kullanıldı. Hayvanlara PGF2a (0.1, 0.2 ve 0.3 mg/kg), furosemid (2.0, 4.0 ve 6.0 mg/kg), indometasin (3.0, 6.0 ve 9.0 mg/kg) ve kombinasyonları kas içi yolla tek doz ve birbirini takiben dört günlük doz şeklinde verildi. Uygulamaları takiben belirli zamanlarda sperma örnekleri alındı. Bu örneklerde sperma özellikleri belirlendi. Tek doz ve dört günlük doz şeklinde PGF2a ve furosemid verilen koçlardan alınan sperma örneklerinde sperma miktarı, motilitesi ve yoğunluğunun azaldığı, anormal spermatozoa oranının ise arttığı belirlendi. Ancak, indometasin verilen koçlarda, sperma özelliklerinin değişmediği görüldü. Sonuç olarak, prostaglandinler ve prostaglandin sentezine etki eden ilaçların sperma üretimi ve özelliklerini değiştirebileceği kanaatine varıldı.
Keywords: Spermatozoa; koç; ilaç kombinasyonları; prostaglandinler; Akkaraman; indometasin; motilite; semen özellikleri; furosemid