MANAS DESTANI'NDA İKİLEMELER - ÇİFTÇİ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada, Türk lehçeleri içerisinde Kuzey-Batı (Kıpçak) grubunda yer alan Kırgız Türkçesinin en önemli sözlü kaynağını oluşturan Manas Destanında geçen ikilemeler çeşitli açılardan sınıflandırılmıştır. Çalışmayı yapmaktaki amaç Manas Destanındaki ikilemeleri tespit etmek ve onları ses özellikleri, yapı özellikleri, sözcük türleri, kökenleri ve anlam özellikleri bağlamında incelemektir. Çalışmanın giriş bölümünde ikileme için araştırmacılarca kullanılan terimler belirtilmiştir. Bu bölümde ayrıca Manas Destanı ve Manas Destanı hakkında yapılmış çalışmalara yer verilmiştir.İnceleme bölümünde ise ikilemeler, ses özellikleri, yapı özellikleri, sözcük türleri, kökenleri ve anlam özellikleri bakımından incelenmiştir.Çalışmanın sonuç bölümünde ise ikilemelerle ilgili elde edilen veriler hakkında bilgilere yer verilmiştir. Bunlar içerisinde taranan metinden çıkan ikilemelerin sayısı ve bu sayıların oransal olarak değerlendirilmesi yapılmıştır. Tezin sonunda ise tespit edilen ikilemeler anlamları ile birlikte sözlük halinde sunulmuştur.

Manas Epic is the most important oral source of the Kyrgyz Turkic, which is in the North-West (Kipchak) group of the Turkic dialects. In this study reduplication in the Manas Epic were classified from various perspectives. The purpose of the study is to identify the reduplications in the Epic of Manas and to examine them in the context of sound features, structural features, word class, etymology and meaning features. In the introduction part of the study, the terms used by the researchers for reduplication were stated. In this section, the Manas Epic and studies about the Manas Epic are included. In the analysis section, reduplications were examined in terms of sound features, structural features, word class, etymology and semantic features. In the conclusion section of the study, information about the data of reduplications is given. Among these, the number of reduplications from the scanned text and the proportional evaluation of these numbers were made. At the end of the thesis, the identified reduplications are presented as a dictionary with their meanings.
Hendiadyoins in the epic manas
Keywords: Dilbilim; Türk Dili ve Edebiyatı