SPORTİF REKREASYON ETKİNLİKLERİNE KATILIMIN FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYİ VE GENEL ÖZ YETERLİLİK İNANCI İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ - SANDIKÇI, MUHAMMED BAHADIR (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu tezde, Elâzığ il merkezinde mevcut rekreasyonel alanlarda sportif rekreasyon etkinliklerine katılan ve katılmayan yetişkin bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri ile genel öz yeterlilik inançları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Kesitsel nitelikteki araştırmanın evrenini; Elâzığ il merkezinde sportif rekreasyonel alanlarda sportif rekreasyon etkinliklerine katılan ve katılmayan 18-65 yaş arası yetişkin bireyler oluşturmaktadır. Verileri toplama aracı olarak, "Sosyo-Demografik Durum Formu, kişilerin fiziksel aktivite düzeylerini değerlendiren "Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Form" ve "Genel Öz Yeterlilik İnancı Ölçeği (GÖYİÖ)" kullanılmıştır. Çalışmada anket verileri hatalı ve yetersiz olanlar çalışmadan çıkarıldıktan sonra toplam 954 kişi değerlendirmeye alınmıştır. Çalışmada, katılımcıların sportif katılım durumları ile fiziksel aktivite düzeyleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark ortaya çıkmıştır (p<0,05). Sportif katılım durumunun GÖYİÖ toplam puanını ve alt bileşenleri (başlama, yılmama, sürdürülebilirlik) puanları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark ortaya çıkmıştır (p<0,05). Ayrıca fiziksel aktivite düzeyi ile GÖYİÖ puanı ve alt bileşenleri karşılaştırıldığında aralarında anlamlı fark ortaya çıkmıştır (p<0,05). Fiziksel aktivite düzeyi ile GÖYİÖ toplam puanı arasında anlamlı bir korelasyon görülmezken (p>0.05); fiziksel aktivite düzeyleri ile GÖYİÖ alt bileşenlerinden yılmama boyutu ve sürdürebilirlik boyutu arasında anlamlı bir korelasyon olduğu saptanmıştır (p<0.05). Sonuç olarak, katılımcıların fiziksel aktivite düzeyleri ile GÖYİÖ toplam puanları arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Katılımcıların fiziksel aktivite düzeyleri ile GÖYİÖ alt bileşenlerinden yılmama boyutu ve sürdürebilirlik boyutu arasında pozitif yönlü zayıf düzeyde anlamlı ilişki ortaya çıkmıştır. Çalışmada katılımcıların rekreasyonel alanlarda sportif etkinliklere katılım durumları ile fiziksel aktivite düzeyleri arasında pozitif yönlü zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.

The purpose of this thesis is to analyze the relation between general self-sufficiency beliefs and physical activity levels of the adult individuals who participate and don't participate in recreational athletic activities in existing recreational areas in Elazığ city center. Adult individuals aged between 18 and 65 who participate and don't participate in recreational athletic activities in relevant athletic areas in Elazığ city center constitute the population of the cross-sectional research. "Socio-Demographic Status Form", "International Physical Activity Questionnaire – Short Form" and "General Self-Sufficiency Belief Scale (GSSBS) evaluating the physical activity levels of individuals were used as data collection tool. A total of 954 people were evaluated after faulty and inadequate questionnaire data were excluded. When the athletic participation of the participants were compared to their physical activity level, a statistically significant difference was found in the study (p<0.05). When the total GSSBS score of athletic participation status was compared to its sub-component (starting, standing up and sustainability) scores, statistically significant difference was found (p<0.05). Moreover, when the physical activity level was compared to the GSSBS score and its sub-components, a significant difference was found between them (p<0.05). While there is no significant correlation found between physical activity level and GSSBS total score (p>0.05), a significant correlation was determined between the dimensions of standing up and sustainability being among the sub-components of GSSBS and physical activity levels (p<0.05). In conclusion, no significant relation was established between the physical activity levels of the participants and their GSSBS total scores. A positively weak and significant relation was ascertained between the dimensions of standing up and sustainability being among the sub-components of GSSBS and physical activity levels. It has been determined in the study that there is a positively weak and significant relation between the participation of individuals in recreational athletic activities and their physical activity level.
Analysis on the relation of the participation in recreational athletic activities with the physical activity level and general self-sufficiency belief
Keywords: Spor