Karasu (Fırat) Havzasının Su Potansiyeli ve Değerlendirilmesi - Günek, Halil (My University, 2006)
Dünya hayatının temel kaynaklarından olan su, aynı zamanda bir bölge veya ülke için de büyük öneme sahiptir. Bu kadar önemli olan suyun, miktarı ve yıl içindeki dağılışı tamamen beslendiği bölgenin fiziki özellikleri ile karakter kazanır. Nüfusun artışı, sanayileşme ve suyun transferi su kullanımını fazlalaştırmıştır. Bu alanlarda kullanılan suyun çeşitli şekillerde kirlenmesi ve temiz su kaynaklarının azalması da önemini artırmıştır. Bu çalışmamızda Karasu (Fırat Nehrinin Kaynaklarından ve yukarı havzasının kuzey koluna karşılık gelmektedir) Nehrinin potansiyelini ve bu potansiyel üzerinde etkili olan fiziki faktörlerin akarsuyun karakterine etkisini, akım değerleri yardımıyla açıklamaya çalışacağız. Ayrıca akım değerlerinin analizleri ile uzun dönem ve yıl içinde oluşacak riskler ve bu risklere karşı alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma alanı Türkiye 'nin doğusunda tektonik olarak sıkışmaya maruz kalan, sıkışma sonucu yükselen ve sıkışma sırasında acılan çatlaklar boyunca çıkan lavların birikmesi ile irtifa kazanan bir sahaya karşılık gelmektedir. Bu yüksek saha akarsular ve faylar ile parçalanarak engebeli bir görünüm kazanmıştır. Bu çalışmamız üç ana başlıktan oluşmaktadır. Birinci bölüm girişten oluşmakta olup, sahanın sınırları ve genel özellikleri kısaca tanımlanmıştır. İkinci bölümde akarsuyun sayısal değerleri ele alınarak, bu değerler üzerinde etkili olan faktörlerin etki dereceleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca risklerin belirlenmesi için akım değerlerinin zaman içinde göstermiş olduğu değişiklikler analiz edilmiştir. Üçüncü bölüm ise ikinci bölümde elde edilen verilerden yararlanılarak, havzan genel değerlendirmesini yapmak ve önerilerden oluşmaktadır.
Keywords: Su kaynakları yönetimi; hidrografi; hidroloji; karasu nehri; akış karakteristiği; yağış-akış ilişkisi; nehir havzası; su potansiyeli