SEVR SÜRECİNİN TÜRK BASININDAKİ YANSIMALARI - DOĞAN, YALÇIN (Fırat Üniveristesi, 2007)
I.Dünya Savası'ndan sonra Müttefik Devletler Osmanlı toprakları üzerinde bir takım gizli anlasmalar yapmıslardı. Daha sonra yapılan Mondros Ateskes Anlasması ile Osmanlı mparatorlugu'na büyük bir darbe vurmuslardı. Bu anlasmadan sonra Osmanlı topraklarında isgaller baslamıstır. 18 Ocak 1919 tarihinde toplanan Paris Barıs Konferansı'nda I. Dünya Savasını sona erdiren anlasmaların ana kriterleri belirlenmisti. Bu anlasmalar içinde Osmanlı mparatorlugu'na imzalatılmak istenen Sevr Anlasması da bulunmaktaydı. mzalatılmak istenen bu anlasmanın süreci Paris'te baslamıs, Londra'da hazırlanmıs ve San Remo'da son seklini almıstı. San Remo'da kararları alınan Sevr Anlasması, bir ölüm fermanı seklinde Osmanlı mparatorlugu hükümetine sunuldu. Yapılan görüsmeler sonucu Osmanlı Hükümeti Müttefik Devletlerin baskısına dayanamayarak bu anlasmayı imzaladı. Fakat bir parlamentodan geçmedigi için hiçbir zaman yürürlüge girmedi. Yürürlüge girmeyen bu anlasmanın süreci, o günkü Türk ve yabancı basınında lehte ve aleyhte yazılarla sıkça yer almıstır.
The reflactions in Turkish media of sevres course
Keywords: Tarih