KUVEYT ÜZERİNDE OSMANLI – İNGİLİZ MÜCADELESİ - Murat, Turgay (Fırat University, 2013)
Coğrafi konum olarak Basra Körfezi kıyılarında yer alan Kuveyt, ilk çağlardan itibaren birçok devletinhâkimiyet sahası içerisinde yer almış ve mücadelelere sahne olmuştur. 16. yüzyılda Osmanlı Devleti’ninhâkimiyetine giren Kuveyt, bu dönem içerisinde en huzurlu dönemini yaşamıştır. Ancak Osmanlı Devleti’ningüç kaybetmeye başladığı 19. yüzyıla gelindiğinde bu bölge sömürgeci güçlerin çatışma sahası halinegelmiştir.Devrin büyük sömürgeci güçlerinden biri olan İngiltere, Basra Körfezi’ne ve dolayısıyla da Kuveyt’ehâkim olabilmek amacıyla Osmanlı Devleti ile mücadele içerisine girmiştir. İngiltere, aynı zamanda önemlibir liman merkezi olan Kuveyt’e peş peşe ticarî şirketlerini kaydırmış, öte yandan Kuveyt’e tamamen hâkimolabilmek amacıyla Arap kabileleri arasındaki çatışmalardan istifade etmenin yollarını aramıştır. Diğer ArapŞeyhliklerine karşı sürekli olarak Kuveyt Şeyhlerini destekleyen İngilizler, sözde bağımsızlık vaatleriyleKuveyt’i Osmanlı Devleti’nden ayırmayı başarmışlardır. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra bölgede iyicehâkimiyetini tesis eden İngilizler, imzaladıkları anlaşmalarla Kuveyt’i kendilerine bağımlı hale getirmeyibilmişlerdir. Bu bağımsızlık vaatleri, Kuveyt’in 1961’de bağımsız olmasına kadar devam etmiştir.