MARTI OPTİMİZASYON ALGORİTMASININ KISITLI MÜHENDİSLİK TASARIM PROBLEMLERİ İÇİN PERFORMANS ANALİZİ - Özbay, Feyza Altunbey; Özbay, Erdal (My University, 2021)
Metasezgisel arama algoritmaları, birçok uygulama alanında farklı optimizasyon problemlerini çözmek için yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Özellikle, son yıllarda, karmaşık optimizasyon problemlerini etkin bir biçimde çözebilmek için fiziksel, kimyasal veya biyolojik olaylardan esinlenilerek birçok farklı metasezgisel algoritma geliştirilmiştir. Doğadaki martıların göç ve saldırı davranışlarından ilham alınarak geliştirilen Martı Optimizasyon Algoritması (MOA), maliyetli optimizasyon problemlerinin çözümü için etkili biyoloji tabanlı metasezgisel bir yöntemdir. Bu çalışmada, MOA’nın performansını değerlendirmek için, MOA amaç fonksiyonları, kısıtları ve karar değişkenleri farklı beş kısıtlı mühendislik tasarım problemine uygulanmıştır. MOA ile elde edilen sonuçlar, farklı metasezgisel algoritmalar ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen deney sonuçlarına göre, MOA, karşılaştırılan diğer optimizasyon yöntemlerine göre oldukça iyi sonuçlar vermiştir.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Bilgisayar Bilimleri; Teori ve Metotlar; Bilgisayar Bilimleri; Yapay Zeka