Elazıg Sehir Merkezi’nde Yesil Alan Kullanımlarının Dagılımına Cografi Bir Bakıs - Sengün, Mustafa Taner; Üstündağ, Önder (My University, 2009)
Son yıllarda ülkemizde nüfusun kentlerde yoğunlasması, beraberinde bir çok sorunun (sosyal, kültürel, ekonomik, altyapı, vb.)ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu sorunlardan bir tanesi de kent merkezlerinde insanların kullanımına açık olan yeşil alan uygulamalarıdır. Bu çalışmada, Elazığ kentinde yeşil alanların yeterliliği; kişi başına düşen metrekare oranları, mahalle bazlı dağılımları, kadastral büyüklükleri, geometrik şekilleri ve parsellere yöre halkının yürüyerek ulaşma olanağı, imar planı verilerine göre incelenmiştir. Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda planlı bir kent örneği olarak tasarlanan Elazığ ilinin günümüzde çağdaş normlarda yeterli yeşil alan varlığına sahip olmadığı görülmüştür. Kentin yeşil alan varlığı ve ülke koşulları dikkate alınarak bazı çözüm önerileri sunulmuştur.
Keywords: Planlama; Elazığ; kentsel yeşil alan; arazi kullanımı planlaması; kentsel peyzaj; kentsel planlama; kent parkları; imar planı (kentsel planlama); coğrafi özellikler; açık alan