KAMU SAĞLIK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN KADIN HEKİM VE HEMŞİRELERİN ÇALIŞMA HAYATINDA YAŞADIKLARI SORUNLAR: AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ - DURAK, FATMA NUR ERTÜRK (Fırat Üniveristesi, 2021)
Geçmişten günümüze kadar uzanan cinsiyet ve bu cinsiyet kavramının etkisiyle toplumsal alanda kadının ve erkeğin yeri tartışılmaktadır. Bu tartışmalara yeni bir kavram olarak karşımıza çıkan toplumsal cinsiyet kavramı da dâhil olmuştur. Toplumsal cinsiyet, cinsiyet kavramından farklı olarak toplumun kadına kültürel olarak biçtiği rolleri ele almıştır. Cinsiyet kavramından ayrı olarak kültürel açıdan değerlendirmektedir. Kadının Taş Devri'nden günümüze kadar gelen yeri ve önemi değişiklikler göstererek günümüze kadar gelmiştir. Tarihsel süreçte ana erkil yapının olduğu, toplumdaki iş bölümünde kadının rolünün önemli bir yer tuttuğu görülmekteyken zamanla ata erkil toplum yapısına evrilen bir düzende kadın özel alana sıkıştırılmaya, itilmeye maruz kaldığı görülmektedir. Daha sonra yaşanılan savaşlar, iş gücündeki eleman yetersizliği ve sanayinin gelişmesi sonucu nüfusun yarısını oluşturmakta olan kadınlara da ihtiyaç duyulmasına neden olduğu görülmektedir. Kadın ev yaşamından iş yaşamına katılırken yine toplumsal cinsiyetin ona biçtiği mesleklerde ve alanlarda çalışmasına neden olmuştur. Ayrıca emeğinin karşılığını düşük düzeyde alarak, işçi haklarından mahrum bırakılarak ve kriz çıktığında işten çıkarılan ilk kesim olarak iş yaşamında sıkıntılara maruz kalmıştır. Kadınların toplumsal cinsiyetten ötürü belli alanlarda, belli mesleklerde sayısının fazla olmasına ve çalışma yaşamında sıkıntılar yaşamasına neden olmaktadır. Sağlık sektöründe kadın çalışan sayısının fazla olması, bakım işlerinin tarihsel süreçten günümüze kadına ait bir sorumluluk olarak görülmesi hala günümüzde de etkisinin olup olmadığı ve bu tarihsel mücadelenin günümüzde ne kadar etkile olup olmadığı araştırmanın merak konusudur. Bu çalışma toplumda ve iş yaşamında yer edinen sayıca fazla olan sağlık sektöründeki kadın hemşire ve hekimlerin iş yaşamına katılım sebepleri, cinsel kimliklerinin meslekleriyle ilişkilendirilip ilişkilendirilmediği, cinsel kimliklerinden ötürü çalışma hayatlarında ne gibi sıkıntılar ile karşılaştıklarını ortaya koymak çalışmanın temel amacıdır. Nitel bir araştırma olarak tasarlanan bu çalışmada kamu sağlık sektöründe görev alan beş hemşire ve beş hekimden oluşan kadın çalışanlara sektörlerindeki kadın sayısının cinsel kimlikleri ile ilişkili olup olmadığı, sektörlerinde yaşadıkları sıkıntılar, onları çalışmaya iten olumlu sebepler tespit edilmeye çalışılmıştır. Analizler sonucunda dört ana kategori ortaya çıkmıştır. Kadınların çalışma yaşamına katılımında etkili olan motivasyonlar, toplumsal algıyla ilişkisel olarak kadına dair düşünceler, çalışma yaşamının olumlu ve olumsuz yönleri ve sağlık sektöründeki kadın sayısının cinsel kimlikle bağlantısı biçiminde temellenen bu temalarda, görüşme formundaki sorular şemsiye kategoriler olarak, görüşülenlerin verdikleri cevaplar da alt kategoriler şeklinde gruplandırılarak oluşturulmuştur. Elde edilen veriler kategorize edilerek yorumlandığında kadınların çalışma yaşamına iten motivasyonların ekonomik ve ideolojik olduğu, toplumsal algıdan ötürü ev sorumluluklarının da kendilerine ait olduğu ve cinsiyetlerinden ötürü iş yaşamalarında sıkıntılar yaşadıkları ayrıca sağlıktaki kadın sayının fazla olma sebeplerinden birinin de kendi cinsel kimlikleri ile mesleklerinin özdeşleştirilmesi olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.

From the past to present, the place of women and men in the social field is discussed under the influence of the concept of gender. The consept of gender, which has emerged as a new concept, has also been included in these discussions. Unlike the concept of gender, gender deals with the roles that society imposes on women culturally. It is considered culturally apart from the consept of gender. The place and importance of women from tha Stone Age to the present day has progressed by changing. In the historical process, while it is seen that the role of women occupies an important place in the division of labor in the society where the main masculine structure is, in an order that has evolved into a paternalistic social structure it is seen that women are subjected to being compressed and pushed into the private sphere. It is seen that the wars experienced later, the shortage of personnel in tha labor force and the development of the industry caused the need for women, who constitute half of the population. While women are participating in business life from home life, gender hes also caused women to work in the professions and fields which are chosen for them. In addition, women have been exposured to difficulties in business life as the fist choice to be dismissed when the crisis broke out, being deprived of their labor rights and receiving low remuneration for their labor. It causes women to face difficulties in certain fields, certain professions, and their number in working life due to gender. The high number of female employes in the health sector, the fact that the care business is seen as a responsibility of women from the historical process to the present day is still a matter of curiosity whether it has an impact today and how effective this agricultural struggle is today. It is the main purpose of the study to show women nurses and doctors in the health sector, which has a large number of people in this working society and business life, have difficulties in their working lives because of their sexual identity when their sexual identity is associated with their profession. In this study, which was designed as a qualetative research, it was tried to determine whether the number of women in their sector is related to their sexual identity, the difficulties they experience in their sectors and the positive reasons that push them to work. As a result of the analysis, four main categories emerged. Motivations that are effective in women's participation in working life, thoughts about women in relation to social perception, positive and negative aspects of working life in these themes based on the connection of the number of women in the health sector with sexual identity, the questions in the interview form are grouped into subcateen categories. When the data obtained were categorized and interpreted, it was born as a result that the motivations thah push women into working life are economic and ideological, that their household responsibilities are their own due to social perception and that they have difficulties in their work lives due to their gender, and that one women in the health sector is high is the identification of their sexual identity and profession.
Problems experienced by women doctors and nurses working in the public health sector in their working life: Akdeniz University Hospital
Keywords: Kamu Yönetimi; Sağlık Kurumları Yönetimi