BİR ANAEROBİK ÇAMUR ÇÜRÜTME SİSTEMİNDE ÇEŞİTLİ YÜK PARAMETRELERİNİN SİSTEM VERİMİNE ETKİLERİ - DEMİRCİ, YAVUZ (Fırat Üniveristesi, 2001)
YÜKSEK LİZSNS TEZİ BİR ANAEROBİK ÇAMUR ÇÜRÜTME SİSTEMİNDE ÇEŞİTLİ YÜK PARAMETRELERİNİN SİSTEM VERİMİNE ETKİLERİ Yavuz DEMİRCİ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2001, Sayfa : 85 Bu çalışmada, Belediyelere ait evsel atıksu arıtma tesislerinde oluşan ve sağlık riski taşıyan arıtma çamurlarından, biyogaz elde edilmesi ve tam ölçekli bir anaerobik çamur çürütme sisteminde çeşitli yük parametrelerinin arıtma verimine etkileri araştırılmıştır. Araştırma mezofilik sıcaklıkta (ortalama 35 °C) çalışan Ankara Büyükşehir Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisi'nin Anaerobik çamur çürütücü kısmında yürütülmüştür. 8 adet özümleyicinin bulunduğu sistemde 3. ve 4. özümleyiciler örnek olarak seçilmiş ve bunlar üzerinde gerekli değerlendirmeler yapılmıştır. Analizler günlük olarak yapılamış ve deneysel çalışmalar 6 ay sürdürülmüştür. Sonuçlar, hidrolik bekleme süresinin ortalama 20-22 gün, organik yükün 1.2-1.5 kg UKM/m3/gün ve özümleyicilerdeki pH'nın ortalama 7.3 olduğu şartlarda ideal gaz üretiminin ortalama 5000-5500 m3/gün olduğunu göstermiştir. Ayrıca özümleyici-lerdeki uçucu katı madde (UKM) ile oluşan gaz miktarları arasında doğrusal bir ilişkinin olduğu ve UKM miktarının arışına bağlı olarak gaz üretiminin arttığı saptanmıştır. Bulgular, giderilen her 5 kg UKM başına 1 m3 gaz üretildiğini göstermektedir. Özümleyicilerde toplam uçucu asit (TUA)/alkalinite oranı genellikle 0.1 'in altında bulunmuştur. Ancak bu oranın 0.12'ye çıkmasıyla gaz üretimi düşmektedir. Anahtar Kelimeler: Evsel atıksu arıtma çamuru, anaerobik arıtım, organik yük, metan üretimi.
The Effect of various load parameters on system efficiency in on anaerobic sludge digestion system
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çevre Mühendisliği; Environmental Engineering