Elazığ Bölgesindeki Küçük Ruminantlarda Ayak Hastalıklarının Prevalansının Araştırılması - Polat, Eren (My University, 2022)
Bu çalışmada, Elazığ yöresindeki küçük ruminant işletmelerinde bulunan koyun ve keçilerde ayak\rhastalıklarının görülme sıklığı ve olası sebeplerinin araştırılması amaçlandı. Farklı yaş ve\rağırlıklardaki 4276 adet koyun ve keçinin 293’ünde (%6.85) ayak lezyonlarına rastlandı. Ayak\rhastalığı tespit edilen 293 hayvanın 227’sinde (%77.47) non-enfeksiyöz tırnak deformasyonu\rsaptandı. Mera öncesi dönemde muayene edilen 1917 hayvanın 126’sında (%6.57), mera sonrası\rdönemde ise muayene edilen 2359 hayvanın 167’sinde (%7,08) ayak lezyonlarına rastlandı. Sonuç\rolarak; yetiştiricilerin barınakların fiziki yapıları, ağılların hijyeni, besleme ve tırnak bakımı gibi\rfaktörler hususunda bilgilendirilmesinin bölge hayvancılığına ciddi katkılar sağlayacağı\rdüşünülmektedir.
Keywords: Romatoloji; Veterinerlik