DEĞİŞEN İKTİSADİ ZİHNİYET BAĞLAMINDA GİRİŞİMCİLİK: MALATYA YEŞİLYURT ÖRNEĞİ - İLHAN, SÜLEYMAN (Fırat Üniveristesi, 2002)
Doktora Tezi Değişen İktisadi Zihniyet Bağlamında Girişimcilik: Malatya Yeşilyurt Örneği Süleyman İLHAN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyoloji Anabilim Dalı « 2002, Sayfa: XI + 317 "Değişen İktisadi Zihniyet Bağlamında Girişimcilik: Malatya Yeşilyurt Örneği" adlı bu çalışma, endüstriyel sektörde üretim faaliyetinde bulunan Yeşilyurtlu girişimcileri, değişen iktisadi zihniyetleri bağlanımda, hem ekonomik süreçteki, hem de genel toplumsal yapı içindeki konumlan itibariyle ele alan uygulamalı bir araştırmadır. Bu çalışmada girişimciler, genel olarak; sosyo-demografik özellikleri, toplumsal ve ekonomik rolleri, toplumsal yapı içindeki genel görünümleri "çalışma"ya atfettikleri anlam, mesleki prestij durumları, çalışma yaşamında dinsel ve sosyo-kültürel değerlerin önemi, iş ahlâkı ve boş zaman etkinlikleri açısından sosyolojik analize tabi tutulmaktadırlar. Bu bağlamda, girişimcilerin; ülkenin ekonomik, sosyal ve siyasal durumuna, çalışmaya ve çalışma dışı toplumsal alana bakış açılan, amaç ve beklentileri de ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Bu araştırmada, endüstriyel girişimciliği üreten maddi ve kültürel faktörler sosyolojik perspektiften irdelenmekte, zihniyetin, girişimci eylemleri ve dinamik bir süreç olan girişimciliğin niteliği üzerindeki etkileri açıklığa kavuşturulmaya çalışılmaktadır. Söz konusu araştırmaya göre, girişimci eylemleri ve işletmenin örgütsel yapısı, sosyo-kültürel faktörlerden etkilenmektedir. İktisadi zihniyet, girişimcilerin iktisadi süreçteki eylemlerine ve işletmenin örgütsel yapışma yansımakta; girişimciliğin oluşumunda, gelişiminde ve değişiminde etkili olmaktadır. Girişimcilerin meslek seçimi ve iktisadi sürece bakış açılan üzerinde aile mesleğinin rolü bulunmaktadır. Geleneksel aile ve akrabalık çerçevesinde birincil toplumsal ilişki formları da, girişimci eylemlerine ve girişimciliğe yansımaktadır. ANAHTAR KELİMELER: Girişimci, girişimcilik, zihniyet, iktisat zihniyeti, iktisat ahlâkı, meslek, bölgesel kalkınma, sanayileşme, Yeşilyurt.
The entrepreneurship in the context of changing economical mentality: The case of Malatya, Yeşilyurt
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Sosyoloji; Sociology