Peste des petits ruminants (PPR) virus infections in goats in the eastern Anatolia of Turkey - Gürçay, Metın; Kızıl, Ömer; Baydar, Ersoy (My University, 2013)
Bu çalışmada, klinik ve makroskobik patolojik olarak PPRV enfeksiyonundan şüphelenilen 28 farklı sürüdeki keçilerden (n=38) alınan kan, oral-nazal swap, akciğer, dalak ve lenf nodülü gibi farklı örneklerden toplam 98 materyal kullanıldı. Bu çalışmada kullanılan keçiler Doğu Anadolu Bölgesinin 11 farklı ilinde yetiştiriliyordu. PPRV enfeksiyonunun teşhisinde RT-PCR kullanıldı. RT-PCR tekniğiyle 98 materyalin 50sinde PPRV nükleik asidi belirlendi. RT-PCR sonuçlarına göre, PPRV nükleik asidi sürülerin %39.2si (11/28), örneklenen hayvanların %44.7si (17/38) ve Doğu Anadolu Bölgesinde örnekleme yapılan illerin %45.4 (5/11) inde tespit edildi. RT-PCR ile PPRV enfeksiyonunun teşhisinde oral-nazal swap ve kan gibi klinik örnekler ve lenf nodülü, dalak ve akciğer gibi nekropsi materyali teşhis değeri yüksek materyal olarak belirlendi. Bu bilgiler keçilerin PPRV enfeksiyonunun Doğu Anadoluda yaygın olduğunu ve PPRV enfeksiyonunun teşhisinde RT-PCRın duyarlı ve güvenilir bir metod olduğunu gösterdi.
Keywords: Mikroskopi; Viroloji; Veterinerlik