BEHÇET HASTALARINDA SERUM ASİMETRİK DİMETİLARGİNİN VE NİTRİK OKSİT DÜZEYLERİ - DERTLİOĞLU, SELMA BAKAR (Fırat Üniveristesi, 2009)
Behçet hastalığı (BH) etyopatogenizi henüz tam olarak bilinmeyen, ancak immunolojik mekanizmalar tarafından tetiklenmiş sistemik bir vaskülit olduğu kabul edilir. Vaskülitik patolojilerin çoğunda olduğu gibi BH etyopatogenezinde de endotel hasarı ve fonksiyon bozukluğu suçlanmaktadır. Bu çalışmada vaskülit patogenezinde rolü olduğu bilinen nitrik oksit (NO), simetrik dimetilarginin (SDMA), asimetrik dimetilarginin (ADMA) ve L-Arjinin ile Behçet hastalığı arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık.Çalışmaya 60 Behçet hastası (42'si aktif 18'i inaktif) ile 24 sağlıklı kontrol grubu alındı. Hastalar mukokutanöz aktif, inaktif (ve damar tutulumu açısından aktif, inaktif ve damar tutulumu olmayan olarak gruplandırıldı.Behçet hastalarında ortalama plazma NO, SDMA, ADMA değerlerinin kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla p=0.001, p=0.001 ve p=0.001). Mukokutanöz aktif grup hastalarda plazma NO, SDMA, ADMA seviyeleri sağlıklı kontrollere göre anlamlı yüksek bulunurken, inaktif hastalarda plazma SDMA ve ADMA seviyeleri kontrollere göre yüksek bulundu (sırasıyla p=0.001, p=0.001). Mukokutanöz aktif-inaktif grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark görülmedi (p>0,05).Vasküler tutulum açısından aktif ile inaktif Behçet hastaları arasında plazma NO, SDMA, ADMA ve L-arjinin açısından anlamlı bir fark yoktu (p>0,05). Aktif damar tutulumu olan hastalarda sadece plazma SMDA ve ADMA seviyeleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunurken (sırasıyla p=0.001 ve p=0.001) inaktif damar tutulumu olanlarda plazma NO, SMDA, ADMA seviyeleri anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla p=0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.001).Literatür incelendiğinde bu konuda yapılan önceki çalışmaların az sayıda olduğu görülmüş olup vasküler tutulumda ki rollerini açıklamada yetersiz kaldığını düşünmekteyiz. Günümüzde BH'nin aktivitesini ve özellikle de damar tutulumunu gösteren pratik bir laboratuar parametre bulunmamaktadır. Sonuç olarak bu parametrelerin BH'nin erken tanısında ve takibinde faydalı olabileceğini düşünmekteyiz.

Behçet? disease a systemic vascülitis with non-identified etiology of which is immunologic mechanisms are culprit. Like most of the vascülitic pathologies, the endothelial damage and dysfunction are responsible from ethiopathogenes of Behçet? disease.In this study, we aimed to search whether a relation was present between Behçet?s disease and serum levels of nitric oxide (NO),symetric dimethylarginine (SDMA), asymetric dimethylarginine (ADMA) and L-arginine that are known the roles at pathogenesis of the disease.A total of 60 Behçet disease?s patients that of 42 patients were active and 24 healty controls were taken to the study. The mean serum levels of NO, SDMA, ADMA were statistically higher than controls (p=0.001, p=0.001, p=0.001 respectively). The mean serum level of L-Arginine was not different statistically (p>0.05). Whilst the patients divided as active and inactive, the levels of NO, SDMA, ADMA (p=0.001, p=0.001, p=0.001 respectively) were found to be higher at the active patients group while the levels of SDMA and ADMA (p=0.001, p=0.001 respectively) were found to be higher at the active patients group. Whilst the patients have vascular involvement divided as active and inactive the mean serum level of NO, SDMA, ADMA ve L-arjinin of were not different statistically (p>0.05). In active patients group plazma SDMA and ADMA levels were higher than control groups and in inactive patients groups plazma NO, SDMA, ADMA levels were significant high than control groups. (p=0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.001, p=0.001 respectively)At the last years there is no practical parameter which shows the illness activity and vascular involvement. Therefore we think these parameters will be useful while determination the vascular involvement and early diagnose.
The levels of serum adma and no in patients with behçet?s disease
Keywords: Dermatoloji