RATLARDA BLEOMİSİN İLE OLUŞTURULAN AKCİĞER FİBROZİSİNDE ERDOSTEİNİN İNFLAMASYON VE FİBROZİS ÜZERİNE ETKİLERİ - ERDEN, ERSİN ŞÜKRÜ (Fırat Üniveristesi, 2006)
İdyopatik Pulmoner Fibrozis (IPF) alveolit ve pulmoner fibrozisin patogenezininaydınlatılmamış olduğu, etyolojisi bilinmeyen ve kullanılmakta olan tedavilerinprognoza çok az etkili olduğu bir İnterstisyel Akciğer Hastalığı (İAH)'dır.Çalışmamızda deneysel yolla akciğer fibrozisi oluşturarak, akciğer dokusu vebronkoalveoler lavaj (BAL) sıvısında bazı kemokinlerin düzeyinin ve inflamatuvarhücre sayısının, akciğer dokusunda oluşan histopatolojik değişikliklerin incelenmesiyoluyla IPF'nin patogenezinde oynadıkları rolü araştırmayı, erdosteinin akutinflamatuvar değişiklikler ve fibrozis üzerine olan etkilerini değerlendirmeyi amaçladık.Çalışmaya Wistar tipi erkek ratlar alındı. Kontrol grubuna (n=15) 0. gündeintratrakeal (i.t.) salin, bleomisin (BLM) (n=15) ve erdostein grubuna (n=15) ise i.t.BLM (7.5 U/kg) uygulandı. Erdostein grubuna ek olarak peroral 10 mg/kg/günerdostein verildi. Tüm gruplarda 0., 14. ve 29. günde 5'er adet olmak üzere ratlaranestezik koşullar altında öldürülerek BAL yapıldı. BAL'da Malondialdehit (MDA),Makrofaj inflamatuvar protein (MIP)-1Î±, MIP-2 düzeylerinin ölçümü ve inflamatuvarhücre sayımı, akciğer dokusunda hidroksiprolin ölçümü ve histopatolojik incelemeyapıldı.Akut inflamatuvar fazda (14. gün) ve geç fibrozis döneminde (29. gün)erdosteinin BLM grubu ile karşılaştırıldığında BAL sıvısında nötrofil, MIP-1Î±, MIP-2,MDA düzeylerini istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalttığı (14 ve 29. günler içinsırasıyla; nötrofil için p=0.008, p=0.009; MIP-1Î± için p=0.016, p=0.009; MIP-2 içinp=0.009, p=0.016; MDA için p=0.009, p=0.009) ve erdosteinin akciğer dokusuhidroksiprolin içeriğindeki artışı BLM grubuna göre anlamlı derecede azalttığı saptandı(14. gün için; p=0.009, 29. gün için p=0.009). 29. günde fibrozis derecesi erdosteingrubunda BLM grubuna göre anlamlı düzeyde düşük olarak bulundu (p=0.005).Sonuç olarak, erdosteinin nötrofil birikiminin baskılanması, lipidperoksidasyonunun inhibe edilmesi, kemokinlerin üretim veya salınımının engellenmesiyoluyla BLM'nin neden olduğu akut akciğer inflamasyonu ve fibrozisiniengelleyebileceği düşünülmektedir.Anahtar kelimeler: IPF, MDA, MIP-2, Hidroksiprolin, Erdostein

Effects of Erdosteine on inflammation and fibrosis in rats with pulmonaryfibrosis induced by BleomycinIdiopathic pulmonary fibrosis (IPF) is an interstitial pulmonary disease. Theetiology and the pathogenesis of fibrosis and alveolitis are unknown. Current treatmentmodality is also poor for this condition.In this experimental study, pulmonary fibrosis was obtained. Some chemokineslevels, inflammatory cell counts were measured in broncho-alveolar lavage (BAL) fluidand pulmonary tissue specimens. Thus, these agents were investigated to understandtheir role in the pathogenesis of IPF and the role of Erdostein on acute inflammatoryresponse and fibrosis was aimed to explore in this study.Wistar type male rats were taken into the study. Intra tracheal (i.t.) saline wereadministered in day 0 in control group (n=15). Bleomycine (BLM) were given i.t. tobleomycine group (7,5 U x kg-1) (n=15) and erdostein was given orally (10 mg x kg-1 xday-1) after BLM (7,5 U x kg-1) application to erdostein group (n=15). Five rats weresacrificed in each group to obtain BAL fluid in day 0, day 14 and day 29. MDA, MIP-1Î± and MIP-2 levels in BAL fluid, inflammatory cell counts, hydroxy-proline levels inlung tissue were measured. Histopathological examination were also performed.MIP-1Î±, MIP-2, MDA levels in BAL fluid were statistically significant reducedby erdostein in erdostein group compared in BLM group in acute inflammatory phase(day 14) and late fibrosis phase (day 29). (P levels for neutrophils were 0.008 and 0.009,for MIP-1Î± were 0.016 and 0.009, for MIP-2 were 0.009 and 0.016, for MDA were0.009 and 0.009 in day 14 and day 29, respectively.) Fibrosis levels were foundsignificantly lower in erdostein group than BLM group in day 29 (p=0.005).In conclusion, it is suggested that erdostein may have protection affect BLMinduced fibrosis and acute pulmonary inflammation via suppression of neutrophilsaccumulation, inhibition of lipid peroxydation and inhibition of chemokines productionand release.Key words: IPF, MDA, MIP-2, Hydroxyproline, Erdostein.
Effects of erdosteine on inflammation and fibrosis in rats with pulmonary fibrosis induced by bleomycin
Keywords: Göğüs Hastalıkları