Gölbaşı (Adıyaman) gölünün limnolojik etüdü - Ekingen, Gürkan; Şahin, Yalçın; Özdemir, Yaşar (My University, 1978)
Gölbaşı gölü, Gölbaşı ilçesinin (Adıyaman) kuzey doğusunda 2,250 km2.lik bir alanı kaplıyan ötrofik bir göldür. Çalışma esnasında en derin yer 22 m. olarak saptanmıştır. Göl güneyindeki Azaplı. ve Çelik (İnekli) gölleri ile bir göller serisi oluşturur. Aralarında direkt bağlantı olmamasına karşın yağışlı mevsimlerde, ara bölgeleri bataklık haline gelmektedir.Gölü sürekli olarak besliyen bir akarsu yoktur. Göldeki zooplanktonun ,% 60'ını C Rotatoria, %25 ini Copepoda, %13 ünü Cladocera ve %22 sini de diğer zooplankton kapsamaktadır. Asplanchoa, Polyarthra, Cyclopa Bosmina ve Naup-lius larvaları her zaman bulunmaktadır. (Peryodisiteleri %80-100),Peryodisiteleri daha düşük olan cinsler Daphnia, Diaphanosonıa, Leptodora, Trichocerca, Keratella ve Limnea'dır. Total olarak zooplankton ekim (141035/m3) ve mart ayında (32641/m3) olmak üzere iki maksimum; ocak (8799/m3) ve ağustos ayında (6556/m3) olmak üasere de iki kez minimum dağılış göstermektedir. Zoobentosun %89.10 unu Tubificidae (Oligochaeta), %7.76 sini Corethra larvaları, %2.65 ini Chironomidae larvaları ve %0.46 sini da diğer zoobentos kapsamaktadır.Zoobentosun es bol olarak bulunduğu ,(11714/-m2) haziran ayından itibaren ocak ayına kadar sürekli olarak azalmakta (6479/m2)sonra tekrar artmaya başlamaktadır. Gölde yıllık su ısısı ortalamaları yüzetde 14.4 °C, 1 m derinlikte 14.6 °C 10 m.de 13.1°C, 17 m. de 11°Ctabanda 10,9°C dir,Göl bu nedenle ılık bir göldür.Su ısısı hiçbir zaman 6°C. nin altına düşmemiştir. Su berraklığı yıllık ortalaması 273.6 cm. dir.Berraklığın en fazla olduğu ay kasım (399 cm), en az olduğu ay da aralık (145 cm) dır.Hafif asit ve yumuşak bir suyu olan Gölbaşı gölünde ocak-mart dönemi dışında tabanda oksijen hiç bulunmamakta ya da çok az bulunmaktadır.
15.04.1978
Keywords: Çevre Bilimleri; Limnoloji