Sleep Analysis of Sixth-Year Medical Students Before and After Their Emergency Medicine Internship - Yasak, İbrahim Halil; Giden, Ramazan; Doğan, Cansu; Gürbüz, Hüseyin; Yılmaz, Mustafa (Kırıkkale Üniversitesi, 2025)
Amaç: Bu çalışma, tıp eğitiminin son yılında olan intörn doktorların, acil servis stajı süresince yaşadığı uyku düzeni değişimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntemler: Prospektif olarak planlanan bu çalışma, fakültemizin 2024-2025 eğitim yılında acil tıp stajına katılan 78 intörn doktoru kapsamaktadır. Katılımcılar stajın başında ve sonunda olmak üzere iki zaman diliminde Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ve gündüz uykululuk halini ölçmede Epworth Uykululuk Ölçeği (EUÖ) anketleri uygulanmıştır. Uyku düzenini etkileyebilecek psikiyatrik tanı, ilaç kullanımı veya uyku destek ürünleri kullanımı olanlar çalışma dışı bırakılmıştır. Veriler SPSS 26 programında analiz edilerek, parametrik olmayan dağılım gösteren veriler için Wilcoxon işaretli sıralar testi, gruplar arası karşılaştırmalar için Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testleri kullanılmıştır. p

Objective: This study aims to examine the changes in sleep patterns experienced by intern doctors in their final year of medical training during their emergency department internship and to evaluate these changes using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and the Epworth Sleepiness Scale (ESS). Material and Methods: This prospective study included 78 intern doctors who participated in the emergency medicine internship at our Faculty during the 2024-2025 academic year. Participants completed the PSQI and ESS questionnaires at two time points: at the beginning and end of the internship. Participants with psychiatric diagnoses, medication use, or use of sleep aids that could affect sleep patterns were excluded from the study. Data were analyzed using SPSS 26 software, with the Wilcoxon signed-rank test used for non-parametric distributions, and the Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests used for intergroup comparisons. A p-value of
TIP FAKÜLTESİ 6. SINIF ÖĞRENCİLERİN ACİL TIP STAJI ÖNCESİ VE SONRASI UYKU ANALİZİ
Keywords: Health Services and Systems (Other); Sağlık Hizmetleri ve Sistemleri (Diğer)