Mekân dizim analizi yöntemi ve bunun coğrafi çalışmalarda kullanılabilirliği - Şıkoğlu, Emrah; Arslan, Handan (My University, 2015)
Mekân dizimi 1970'li yıllarda Bill HILLIER ve Julienne HANSON tarafından geliştirilmiş insan hareketi ve algısını temel alan bir araştırma yöntemidir. Bu yöntem günümüzde özellikle mimarlar tarafından binaların içyapılarının ve şehirlerin algılanmasında kullanılmaktadır. Bu çalışmada mekân dizim analizinde kullanılan bazı terimlerden ve analizlerden bahsedilmiştir. Uzun zamandır farklı bilim dallarında kullanılan bu yöntemin coğrafyada kullanılan bazı kavram ve metotlarla olan bağlantısı incelenmiştir. Elde edilen sonuçlarla bu yöntemin coğrafyada kullanılabilirliği tartışılmıştır. Çalışmada, bu yöntemin coğrafyaya entegrasyonunu değerlendirmek ve konuyla ilgili farkındalık yaratmak temel amaç olarak belirlenmiştir. Gelecekte mekân dizim analizi yöntemi kullanılarak yapılacak olan coğrafi çalışmalara bir altlık hazırlamak da çalışmanın bir diğer önemli amacını oluşturur.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Coğrafya