Tayleriyozisli sığırlarda antioksidandeğişiklikler parametrelerdeki - Kızıl, Meltem; Baydar, Ersoy; Kızıl, Ömer (My University, 2011)
Bu çalışma, tayleriyozisli sığırlarda oksidatif stres parametrelerindeki değişiklikleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada materyal olarak hematokrit değerlerine göre iki eşit gruba ayrılmış 20 adet tropikal tayleriyozisli sığır ile 10 adet klinik olarak sağlıklı sığır kullanılmıştır. Çalışmadaki tüm sığırlarda eritrosit lipid peroksidasyonu, plazma katalaz, glutathiyon peroksidaz (GSHPx), vitamin E ve vitamin C düzeyleri belirlenmiştir. Çalışmada, kontrol grubuyla hasta gruplar arasında vitamin E (p<0.05), vitamin C (p<0.05), MDA (P<0.01), katalaz (P<0.01) ve glutatiyon peroksidaz (P<0.001) gibi oksidatif parametrelerde önemli derecede farklılıklar belirlenmiştir. Sonuç olarak, Theileria annulata ile enfekte sığırlarda CAT, GSHPx, vitamin E ve vitamin C’nin azalması ve MDA düzeylerindeki artışlar hastalıkta oksidatif stresin geliştiğinin göstergesi olarak belirlenmiştir.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Enfeksiyon Hastalıkları; Veterinerlik