Kömür yakıcılarında alev görüntüsü temelli çoklu lineer regresyon analizi - Onat, Cem; Daskin, Mahmut; Tağluk, Mehmet Emin; Talu, Muhammed Fatih; Yüksekol, İsmail (My University, 2019)
Bu çalışmada, bir CCD (Charge Coupled Device) kamera ile donatılmış küçük ölçekli bir fındık kömüryakıcısında alev görüntüsü ile hava fazlalık katsayısı arasındaki ilişki incelenmiştir. İncelemede alevgörüntüsünden anlık olarak elde edilen farklı sayısal veriler filtre edilip baca gazı sıcaklığı ile birliktedeğerlendirilerek eş zamanlı olarak baca gazı analiz cihazı ile elde edilen hava fazlalık katsayısı ilekarşılaştırılmıştır. İlk olarak, alev görüntüsünden elde edilen farklı bilgiler alçak geçiren bir filtreylefiltrelenmiştir. Bu şekilde yüksek frekans dinamiklerinden arındırılmış alev görüntüsü parametrelerinindeğerlendirilmesi matris yaklaşımlı çoklu lineer regresyon analiziyle gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, alevgörüntüsünden anlık çekilen görüntü matrisi iz değerinin diğer matris parametrelerine göre daha yüksek birdoğruluk sağladığı görülmüştür.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Enerji ve Yakıtlar