TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI VE BAĞIMLILIĞIN TÜKETTİĞİ KİMLİKLER - TÜRKMEN, GÜL NİHAL (Fırat Üniveristesi, 2021)
Günümüzde teknoloji kullanım alanları ve pratiklerinin artması nedeniyle teknoloji bağımlılığı ve bu bağımlılık sonucunda kimliğin bir tüketim nesnesi haline gelmesi arasındaki ilişkisinin incelenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Her bireyin zaman ve mekân farkı göz etmeksizin teknolojiyi hayatlarının her alanında kullanabiliyor olması, teknolojinin bireylerin hayatlarındaki kullanım alanını genişletmesine sebep olmaktadır. Böylece teknoloji bir yandan bireylerin hayatlarındaki hemen her ihtiyacı karşılamanın kolay ve ulaşılabilir yollarını sunuyor olsa da, diğer yandan bireylerin hayatlarında yer alan önemli kavramların sorgulanmasına ve anlamlarının değişmesine yol açmaktadır. Mevcut literatür incelendiğinde teknoloji bağımlılığı ve kimliğin tüketimi konusunu doğrudan ele alan çalışma olmadığını görülmektedir. Bu nedenle bu çalışmada teknoloji bağımlılığı ve bağımlılığın bireylerin kimliklerini bir tüketim nesnesi haline getirip getirmedikleri nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile incelenmektedir. Çalışma sonucunda literatürde var olan çalışmalara ek olarak teknoloji kullanımının bir bağımlılık haline gelmesi ve bu bağımlılığın kimlik tüketimi ile olan ilişkisine vurgu yapılmaktadır. Çalışmanın sonucunda bireylerin teknoloji kullanımlarının bağımlılık düzeyine gelmesi ile birlikte, bireylerin "kimlik" kavramına dair bir sorgulama içerisine girdikleri ve bu sorgulama sonucunda kendi kimliklerini yücelttikleri ya da değiştirme yoluna gittikleri görülmektedir.

Today, due to the increase in technology usage and practices, there is a need to examine the relationship between technology addiction and identity becoming an object of consumption as a result of this addiction. The fact that every individual can use technology in all areas of their lives regardless of time and place causes technology to expand the area of use in individuals' lives. Thus, although technology offers easy and accessible ways of meeting almost every need in individuals 'lives, it also causes the questioning of important concepts in individuals' lives and changing their meanings. When the current literature is examined, it is seen that there is no study directly addressing the issue of technology addiction and consumption of identity. For this reason, this study examines whether technology addiction and addiction make individuals' identities an object of consumption, using semi-structured interview technique, one of the qualitative research methods. At the end of the study, in addition to the studies in the literature, the use of technology has become an addiction and the relation of this addiction with identity consumption is emphasized. As a result of the study, it is seen that with the individuals' technology use reaching the level of addiction, individuals have entered into a questioning about the concept of "identity" and as a result of this questioning, they glorify or change their identity.
Technology addiction and identities consumed by addiction
Keywords: İletişim Bilimleri