Sosyal Medyanın Tüketici Davranışları Üzerindeki Rolü: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma - Aksoğan, Mustafa; Türel, Yalın (My University, 2021)
Hızla gelişen teknoloji ve internet kullanımının yaygınlaşması sosyal medyayı vazgeçilmez hale getirmiştir. Ticari işletmeler son yıllarda sosyal medyayı ürün veya hizmet tanıtımı, reklam ve karşılıklı iletişim gibi faaliyetlerde etkin bir şekilde kullanmaktadır. Sosyal medya platformları üzerinden kullanıcıların yaptığı olumlu veya olumsuz yorumlar tüketici davranışlarını etkilemektedir. Bu çalışma sosyal medyanın bir devlet üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin tüketici davranışları üzerindeki önemini incelemek amacıyla yapılmıştır. Katılımcılar aynı üniversitedeki farklı fakülte ve meslek yüksekokullarında öğrenim gören 412 (%50,5 erkek, %49,5 kadın) öğrenciden oluşmaktadır. Veriler 2019 yılının Eylül ayında yüz yüze anket yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda, sosyal medya ile tüketici davranışlarının ilişkili olduğu, işletmelerin tüketicilerin davranışlarını değiştirmek için sosyal medyayı yoğun şekilde kullandığı, katılımcıların sosyal medyada yer alan reklamları ilgi çekici bulduğu ve ürün/hizmet satın alma sürecinde sosyal medyanın önemli olduğu gözlemlenmiştir. Bu bağlamda araştırmanın öğrencilerin sosyal medya alışkanlıklarını ve sosyal medyanın tüketim davranışlarını üzerindeki önemini göstermesi açısından alana fayda sağlayacağı düşünülmektedir.
Keywords: Sosyoloji