Metil alkol intoksikasyonunda göz bulguları - Çelebi, Serdal; Aydemir, Orhan; Yılmaz, Turgut; Kükner, Şahap; Aykan, Umit (My University, 2001)
AMAÇ: Metanol, pek çok ürün içerisinde yer alıp, kaza sonucu yada intihar amaçlı olarak alındığında ciddi toksik optik nöropatiye ve sistemik hasara neden olmaktadır. Bu çalışmada metil alkol intoksikasyonlu olgularımızda saptanan göz bulguları irdelenmiştir. GEREÇ VE YÖNTEM: 1995-1999 yılları arasında iki ayrı merkeze başvuran 6 erkek olgu çalışma kapsamına alınmıştır. Olguların tümünde kronik alkol kullanım öyküsü mevcut olup, kolonyanın içki veya intihar amacıyla alınması söz konusudur. Olguların ilk müdahaleleri vital fonksiyonları sağlama yönünde yapılmıştır. Erken başvuran olguların birine hemodiyaliz uygulanırken, diğeri eksitus olmuştur. Olguların görme keskinliği, fundus muayenesi, kan gazları ölçümü, yanıt alınabilenlerde görsel uyarılmış potansiyel (VEP) ve görme alanı ile bilgisayarlı tomografi veya magnetik rezonans ile beyin görüntülemesi yapılmıştır. BULGULAR: Olguların ikisi sivil, diğerleri ise asker olup, yaşları 21-26 arasında değişmekteydi. Olguların, intoksikasyonu takiben ilk 24 saat içerisinde yapılan muayenelerinde görme keskinliği ışık hissi yokluğu ile 2 metreden parmak sayma arasında değişmekteydi. Tüm olgularda, erken dönemde optik sinir başının hiperemik olduğu ve peripapiller sinir lifleri katında ödem olduğu saptanmıştır. Üçüncü ayda yapılan muayenede ise, tüm olgularda bilateral optik atrofi görülüp, görme keskinliği sadece bir olguda 10/10'a çıkmıştır. SONUÇ: Metil alkol intoksikasyonlu olgularda görülen göz bulguları erken tanı konması, prognozun belirlenmesi ve tedavide yönlendirici olmaktadır.
Keywords: Alkolizm; Alkole bağlı bozukluklar; Görme keskinliği; Alkol kullanımı; Metanol; Optik sinir; Alkol zehirlenmesi