Kliniğimizdeki servikal yetmezlik olgularına yaklaşım - Çelik, Hüsnü; Sapmaz, Ekrem; Altıngül, Aygen (My University, 2001)
Bu çalışma kliniğimizde servikal yetmezlik tanısı koyduğumuz gebelere uyguladığımız serklaj operasyon tiplerinin, gebelik üzerine, doğum şekli ve süresine etkileri, operasyona bağlı komplikasyonlarm incelenmesi ve sonuçlarımızın daha önceki çalışmalarla kıyaslanması amacı ile yapıldı. Fırat üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda 1997 Ekim - 1999 Haziran tarihleri arasında servikal yetmezlik tanısı konan 17 gebe müdahale tipi çalışmaya alındı. Utérin kasılma, erken membran rüptürü, koryoamnionit, fetal yapısal ve genetik anomali olmayan hastalar servikal açıklığın derecesi ve transvajinal USG bulgularına göre Wong ve arkadaşlarının sınıflamasına uygun olarak üç gruba ayrıldı. Grup l(n=13): Kasılma ve servikal dilatasyon yok. Transvajinal USG'de servikal yetmezlik bulgusu var. Grup 2 (n=2) : Kasılma yok, servikal dilatasyon <3cm. Grup 3 (n=2): Kasılma yok, servikal dilatasyon > 3cm. Grup l'deki vakalara elektif, 3'deki vakalara acil Me Donald serklaj, Grup 2'deki vakalara elektif Shirodkar serklaj uygulandı. İstatistiksel yöntem olarak verilerin tanımlayıcı istatistikleri yapıldı. Tekrarlı ölçümde Wilcoxon Rank testi kullanıldı, p<0.05 anlamlı kabul edildi. Tüm vakalarda serklaj operasyonu başarıldı. Normal doğum %71, sezaryen %29; komplikasyon %0 bulundu. Wong sınıflaması esas alındığında grup l'deki 13 gebeden 11 tanesi normal doğum, 2 tanesine fetal distres nedeniyle sezaryen ile doğum yaptırıldı. Grup 2'deki iki gebeye Sezaryen+Gilliam Doleris+Burch operasyonu uygulandı. Grup 3'deki 2 gebeden birine 32.haftada sezaryen ile erken doğum, diğerine 37. gebelik haftasında normal doğum yaptırıldı. Tüm gruplarda, Grup 3'deki prematürite hariç herhangi bir komplikasyon tespit edilmedi. Serklaj operasyonu servikal yetmezlik tanısı konan vakalarda fetus için hayat kurtarıcı olabilir.
Keywords: Kadın doğum cerrahi işlemleri; Gebelik komplikasyonları; Serviks yetersizliği; Serklaj; servikal; Doğum evresi; birinci