EĞİTİM KURUMLARINDA MEKÂN YÖNETİMİ - DEMİR, CANAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Okullar, toplumun merkezidir, toplumun büyük bir kesimi tarafından fark edilir ve izlenir. Eğitimin yanı sıra, sosyalleşmeyi arttırarak ve toplum için odak noktası sağlayarak okullar sık sık yerel amaçlara da hizmet eder. Yüksek bir performans sunabilmesi için okul tesislerinin, yeni yapıyı ya da yenilenmeyi göz önünde bulundurarak zorlayıcı örnekler sunmalıdır. Böyle bir okul binası, enerji tasarrufu yapabilen, sağlıklı, güvenli ve sürdürülebilir bir mekan içermelidir.İyi bir eğitim, öğretmen, aile, standartlar, program, disiplin ve motivasyon gibi bir çok faktörü içermektedir. Fakat öğrencilerin büyüdükleri ve eğitim gördükleri iyi bir okul binası da hayati bir önem arz etmektedir.Hepimiz, temiz, sessiz, güvenli, konforlu ve sağlıklı bir çevrenin başarılı bir öğretme ve öğrenmenin önemli birer bileşenleri olduğunu biliyoruz. Fakat hangi olanakların akademik çıktıyı en çok etkilediğini, ne şekilde ve ne derecede etkilediğini bilmiyoruz. Dolayısıyla bu çalışmada eğitim kurumlarının fiziki mekânlarının önemi üzerinde durulmuş, öğrenme ve verimliliği etkileyen iklimlendirme kalitesi, havalandırma, ısı konforu, aydınlatma, akustik, sağlık ve güvenlik gibi mekânsal faktörler incelenmiştir. Eğitim kurumlarındaki fiziksel problemler bu konuda araştırma yapılmasında kaynak olmuştur. Bu konuların eğitim öğretim ortamı üzerindeki etkilerini ve öğrenme ile ilişkilerini anlamak amacıyla daha önce yapılan çalışmalar incelenerek bir alan yazın çalışması oluşturulmuştur.Anahtar Kelimeler: Mekan Yönetimi, Fiziki Çevre, Okul Mekanı, Sürdürülebilirlik, Okul Sağlığı

Schools are the centres of the community; they are recognized and followed by the most of the community. Besides educational aims, schools serve for local aims by providing a focus for society. In order to provide a high performance, considering the new structure or refurbishment school facilities should provide insistent examples. These schools include safe, sustainable, healthy and energy saving spaces.A good education consists of a lot of factors such as teachers, parents, standards, disciplines and motivation, etc. However, the school buildings where students grow and learn have also a crucial role.We know that clean, tranquil, comfortable and healthy environments are the important parts of successful learning and teaching. However, we don?t know which facilities affect the academically output most, how and what degree they affect learning. Therefore in this study, the value of physical spaces of educational facilities has been explained and the quality of air conditioning, thermal comfort, lighting, acoustic, health and security issues that affect productivity have been analyzed. The physical problems in school buildings have been a resource for the studies. With a view to the effects of these issues on education and the relationship with students? learning, a literature review has been developed by considering the latest researches.Key words: Space Management, Physical Environment, School Space, Sustainability, School health.
Management of spaces at educational institutions
Keywords: Eğitim ve Öğretim