ÜST ÇENE ÜÇ İMPLANT ÜSTÜ BEŞ ÜYE RESTORASYONLARDA; FARKLI İMPLANT MATERYALİ, LOKALİZASYONU VE ABUTMENT YÜKSEKLİKLERİNİN; İMPLANT, ABUTMENT, RESTORASYONLAR VE ÇEVRE DOKULAR ÜZERİNDEKİ STRES DAĞILIMININ SONLU ELEMANLAR STRES ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - EMEKLİ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2020)
Günümüzde, tek diş eksikliğinden total diş eksikliğine kadar olan durumların tedavilerinde implant destekli sabit veya hareketli protezler sıklıkla tercih edilmektedir. İmplant üstü sabit protezlerde, gelen kuvvetler direkt olarak protetik restorasyonlara ve restorasyonlar aracılığıyla da implantlar arasında paylaşılır daha sonra çene kemiğine iletilir. Restorasyona, implant ve kemiğe ne kadar stres iletildiği; destek implantların sayısına, materyallerine, lokalizasyonlarına, abutmentlere ve restoratif üst yapı özelliklerine bağlıdır. Kısmi dişsiz bir vakada; implant materyalinin, implant lokalizasyonunun ve abutment yüksekliklerinin değişmesiyle; materyallerde ve çevre dokularda oluşan etkilerin gözlenmesi klinik uygulamalarda önemli bir rehber olacağı düşünülmektedir. Bu nedenle çalışmamızda; üst çene arka bölgede beş diş eksikliği ile dişsiz sonlanan modelleme oluşturarak üç implant üstü beş üye restorasyonlarda; farklı implant materyali, farklı implant lokalizasyonu ve abutment yüksekliklerinin; implant, abutment, restorasyonlar ve çevre dokular üzerindeki stres dağılımının sonlu elemanlar stres analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Çalışmamızda, 18 farklı model elde edilmiştir. İmplant lokalizasyonlarımız; 13-14-17, 13-15-17 ve 13-16-17 olarak üç farklı lokalizasyonda oluşturulmuştur. İmplant materyali olarak; titanyum, zirkonya ve Cfr-PEEK olmak üzere üç farklı materyal seçilmiştir. Abutment gruplarımız 4 mm ve 5.5 mm vertikal yüksekliğe sahip olmak üzere iki gruba ayrılmıştır ayrıca titanyum implant üzerine titanyum abutment, zirkonya ve Cfr-PEEK implant üzerine zirkonya abutment seçilmiştir. Oluşturduğumuz köprü protezleri ise titanyum implantta metal alt yapılı porselen, zirkonya ve Cfr-PEEK implantta zirkonya alt yapılı porselen olarak belirlenmiştir. Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlara göre; implant materyallerinin değişmesi ile kemikte ve implant üzerinde oluşan streslerde farklılık belirlenmiştir. İmplant lokalizasyonunun değişmesi sonucunda; kemikte, implantta, abutmentte ve köprü protezinin alt yapısında oluşan streslerde farklılık belirlenmiştir. Abutment materyalinin yüksekliğinin değişmesi, kemik dokusu ve materyaller üzerinde oluşan streslerde belirgin farklılık oluşturmamıştır. Anahtar Kelimeler: Elastik modülü, sonlu elemanlar stres analiz yöntemi, abutment, titanyum, zirkonya, Cfr-PEEK

Nowadays, implant-supported fixed or removable prostheses are frequently preferred in the treatment of conditions from single tooth deficiency to total tooth deficiency. In fixed implant prostheses, the incoming forces are shared directly between prosthetic restorations and through implants and then transmitted to the jaw bone. How much stress is transmitted to the restoration, implant and bone; the support depends on the number of implants, materials, localizations, abutments and restorative superstructures. In a partial edentulous case; by changing implant material, implant localization and abutment heights; observing the effects occurring in materials and surrounding tissues is an important guide in clinical practice. There fore, in our study; In the upper jaw posterior region, creating a modelless ending with five teeth deficiency, five members on three implant restorations; different implant material, different implant localization and abutment heights; finite elements of stress distribution on implant, abutment, restorations and surrounding tissues were evaluated by stress analysis method. In our study, 18 different models were obtained. Our implant localizations; it was created in three different localizations: 13-14-17, 13-15-17 and 13-16-17. As implant material; three different materials have been selected: titanium, zirconia and Cfr-PEEK. Our Abutment groups are divided into two groups with vertical height of 4 mm and 5.5 mm and titanium abutment on titanium implant, zirconia and Zirconia abutment on Cfr-PEEK implant were selected. The bridge prosthetics we have created are metal substructure porcelain in titanium implant, zirconia substructure porcelain used zirconia and Cfr-PEEK implant. According to the results we obtained in our study; differences occur in bone and implant stresses with the change of implant materials. As a result of the change of implant localization; differences were determined in bone, implant, abutment and stress on the bridge prosthesis. The change in the vertical height of the abutment material did not create a significant difference in stresses on bone tissue and materials. Keywords: Elastic modulus, finite element stress analysis method, abutment, titanium, zirconia, Cfr-PEEK
Five members over three upper implant restorations; different implant material, localization and abutment heights; evaluation of stress distribution on implant, abutment, restorations and environmental tissues with finite element stress analysis
Keywords: Diş Hekimliği