SİSTEMİK LUPUS ERİTEMATOZUSLU HASTALARDA KALP FONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - ÖZDEMİR, HATİCE AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Sistemik lupus eritematozus (SLE) cilt, böbrekler, akciğerler, eklemler, sinir sistemi, seröz membranlar ve diğer organ ve dokuları etkileyebilen, sebebi bilinmeyen kronik inflamatuvar bir hastalıktır. SLE'li çocuklarda en sık görülen kardiyak problem perikardittir. Perikardit dışında miyokardit, kapak hastalıkları ve koroner arter hastalığı gelişebilir. Kardiyak anomaliler genelde klinik bulgu vermezler. Subklinik vakaların tespit edilenden daha yüksek oranda olduğu düşünülmektedir. Sistolik ve diyastolik bozuklukları genellikle birlikte görülmelerine rağmen, sistolik ve diyastolik ölçümleri birleştiren çok az doppler ekokardiyografik değişken vardır. Son zamanlarda sistolik ve diyastolik perfomansı birleştiren yeni bir doppler ekokardiyografik indeks üzerinde durulmuştur. Bu indeks ilk defa Tei ve ark. tarafından kullanılmış, sol ventrikülün sistolik ve diyastolik fonksiyonları noninvaziv olarak tahmin edilmeye çalışılmıştır. Miyokard performans indeksi, izovolümetrik kontraksiyon zamanı ve izovolümetrik relaksasyon zamanı toplamının ejeksiyon zamanına oranı olarak tanımlanmıştır. Çalışmamızın amacı sistemik lupus eritematozuslu çocuk hastaların kardiyak fonksiyonlarını değerlendirilip, asemptomatik oldukları dönemdeki erken fonksiyon bozuklarının saptanmasıdır. Bu çalışmaya 2015-2018 yılları arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi Çocuk Romatoloji Polikliniğine başvuran 20 tane sistemik lupus eritematozusu olan çocuk dahil edilmiştir. Kontrol grubu olarak Çocuk Kardiyoloji Polikliniğine başvuran 36 tane sağlıklı çocuk alınmıştır. Hasta grupta 5 erkek hasta, 15 kız hasta bulunurken kontrol gurubu 13 erkek 23 kız hastadan oluşmaktadır. Kontrol grubu ile SLE'li grup arasında demografik özellikler olan boy, kilo, vücut kütle indeksi arasında anlamlı bir fark yoktu. Hasta grupta 5 adet SLE nefriti, 1 adet hemolitik anemi ve 1 adet hipertansiyonun eşlik ettiği sol ventrikül hipertrofisi bulundu. Yapılan konvansiyonel ekokardiyografideki gruplar arasında ejeksiyon fraksiyonu değeri arasında anlamlı fark yokken (p>0,05), kardiyak doku Doppler ile bakılan miyokard performans indeksi SLE'li grupta anlamlı olarak artmıştı (p<0,05). Bu artışın hastalığın getirmiş olduğu inflamatuvar yükün miyokard üzerinde oluşturduğu hasara bağlı olabileceği düşünülmektedir. Anahtar kelimeler: Sistemik lupus eritematozus, doku Doppler inceleme, erken kardiyak fonksiyon bozukluğu

Systemic lupus erythematosus (SLE) is a chronic inflammatory disease of unknown origin, which may affect the skin, kidneys, lungs, joints, nervous system, serous membranes and other organs and tissues. Pericarditis is the most common cardiac problem in children with SLE. Out of pericarditis other manifestations such as myocarditis, valvular diseases and coronary artery disease may develop. Cardiac anomalies usually do not give clinical signs. Subclinical cases are thought to be higher than detected. Although systolic and diastolic disorders are generally associated, there are very few Doppler echocardiographic variables that combine systolic and diastolic measurements. Recently, a new Doppler echocardiographic index that combines systolic and diastolic performance is emphasized. This index was first used by Tei and his friends on systolic and diastolic functions of the left ventricle were noninvasively estimated. The myocardial performance index was defined as the ratio of isovolumetric relaxation time and isovolumetric contraction time to ejection time. The aim of our study was to evaulate cardiac functions of pediatric patients with systemic lupus erythematosus and to determine early disfunction in patients when the were asymptomatic. This study included 20 children with systemic lupus erythematosus who were come to the Pediatric Rheumatology Outpatient Clinic of Fırat University Hospital between 2015-2018. The control group consisted of 36 healthy children who applied to the Pediatric Cardiology Outpatient Clinic. The patient group consisted of 5 male patients and 15 female patients. The control group consisted of 13 male and 23 female patients. There was no significant difference between the control group and the SLE group in terms of demographic characteristics such as height, weight and body mass index. Five patients with SLE nephritis, 1 haemolytic anemia and 1 hypertension with left ventricular hypertrophy were found in the patient group. There was no significant difference between the ejection fraction values in conventional echocardiography (p> 0.05). Myocardial perfusion index with cardiac tissue Doppler was significantly increased in SLE group (p <0.05). We thought that this increase may be due to the damage caused by the inflammatory load on the myocardium. Keywords: Systemic lupus erythematosus, tissue Doppler echocardiography, early cardiac dysfunction
Evaluation of heart functions in patients with systemic lupus erythematosis
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları