(+)-KATESİNİN OVAREKTOMİZE EDİLEN VE POTASYUM BROMAT ETKİSİNE MARUZ BIRAKILAN WİSTAR RATLARIN ÇEŞİTLİ DOKULARINDA BAZI BİYOKİMYASAL PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİSİ - İRTEGÜN, SEVGİ (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada (+)-katesinin, ovarektomize edilen ve potasyum bromat etkisine maruz bırakılanWistar ratların serum, eritrosit, beyin, karaciğer, böbrek ve akciğer dokularında ADEK vitaminleri,kolesterol, C vitamini ve yağ asidi miktarları üzerindeki etkisi araştırıldı.Serumda, kolesterol miktarının, KBrO3 grubunda (p<0,001), Î±-tokoferol, C ve D2 vitaminlerimiktarının ise KBrO3 ve C+KBrO3 gruplarında arttığı gözlendi (p<0,001). Eritrositlerde, Î±-tokoferolve Î±-tokoferol asetat miktarlarının KBrO3 ve C+KBrO3 gruplarında azaldığı tespit edildi (p<0,01).Beyin dokusunda, kolesterol miktarının, C+KBrO3 grubunda azaldığı, C vitamini miktarınınise KBrO3 grubunda arttığı (p<001), linoleik asitin, C+KBrO3 grubunda azaldığı, araşidonik asitin isearttığı gözlendi (p<0,001). Karaciğer dokusunda, Î±-tokoferol miktarının C+KBrO3 grubunda azaldığı,C vitamini miktarının KBrO3 grubunda arttığı (p<0,001), C+KBrO3 grubunda ise KBrO3 grubuna göreazaldığı belirlendi (p<0,04). Palmitik, stearik ve araşidonik asitlerin KBrO3 ve C+KBrO3 gruplarındaarttığı (p<0,001), oleik asitin ise azaldığı tespit edildi (p<0,002).Böbrek dokusunda, Î±-tokoferol ve kolesterol miktarlarının KBrO3 ve C+KBrO3 gruplarındaarttığı (p<0,001), stearik ve araşidonik asitlerin KBrO3 grubunda arttığı, palmitik asitin ise azaldığısaptandı (p<0,001). Akciğer dokusunda, kolesterol ve C vitamini miktarlarının KBrO3 grubundaarttığı, C+KBrO3 grubunda ise KBrO3 grubuna göre azaldığı tespit edildi (p<0,001). Linoleik,araşidonik, dokosapentaenoik ve dokosaheksaenoik asitlerin C+KBrO3 grubunda arttığı saptandı(p<0,001). Bu sonuçlar, (+)-katesinin dokularda değişik biyokimyasal parametrelerde farklı etkileresahip olduğunu gösterdi.Anahtar kelimeler: (+)-katesin, ovarektomize, Wistar rat, potasyum bromat, ADEK vitaminleri,kolesterol, yağ asidi, böbrek, karaciğer, beyin.
Effects of catechin on the some biochemical parameters in different tissues of wistar rats ovariectomized and exposure effect of potassium bromate
Keywords: Biyokimya; Biyoloji