Melatonin restores the decrease in food intake caused by pinealectomy in mice - Canpolat, Sinan; Keleştimur, Haluk (My University, 2014)
Amaç: Bu çalı ş ma farelerde pinealektominin gıda alımı üzerine etkili olup olmadı ğ ınınbelirlenmesi amacıyla yapılmı ş tır. Gıda alımı üzerine pinealektominin olası etkisine karş ılıkmelatoninin düzenleyici etkisi de ara ş tırılmı ş tır. Leptinin gıda alımın düzenleyici etkisi üzerinemelatoninin bir rolünün olup olmadı ğ ını belirlemek için pinealektomize hayvanlarda gıda alımıüzerine leptinin etkisine de bakılmı ş tır. Gereç ve Yöntem: Bu çalı ş mada 30-40 gr a ğ ırlı ğ ında yeti ş kin erkek fareler kullanılmı ş tır.Hayvanlar her biri 5 hayvandan oluş acak ş ekilde 2 ana gruba ayrıldı. Kontrol gruba farelerepineal bezinin çıkarılması i ş lemine benzer ş ekilde sham operasyon yapıldı. Deney grubundafarelere pinealektomi yapıldı ve iyile ş meleri için iki hafta süre verildi. Farelere günlük i.p olarakmelatonin (5 mg/kg/day, i.p.) ve luzindol (10 mg/kg/day, i.p.) uygulandı. Leptin 0.1 mL 15 mM HCliçerisinde 25 µg/fare olacak ş ekilde i.p olarak enjekte edildi. Kontrol hayvanlarına ise aynıhacimde çözücü maddeler uygulandı. Bulgular: Pinealektomi farelerde gıda alımında bir azalmaya neden olmu ş tur. Melatonin isepinealektomiden kaynaklanan bu gıda alımındaki azalmayı geri çevirmi ş tir. Melatonin antagonistiolan luzindol ise melatoninin neden oldu ğ u bu artı ş ı geri döndürememi ş tir. Leptin hempinealektomize hemde sham-pinealektomize hayvanlarda anlamlı bir ş ekilde gıda alımınıazaltmı ş tır. Sonuç: Sonuç olarak melatonin farelerde gıda alımını hem fizyolojik hem de farmakolojik olarakartırmı ş tır. Melatoninin farelerde gıda alımı üzerine etkilerini hangi mekanizmalar ilegerçekleş tirdiğinin belirlenmesi için daha ileri çalı ş malara gerek vardır.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Endokrinoloji ve Metabolizma; Fizyoloji