ELAZIĞ İLİNDE TEHLİKELİ ATIKLARIN MEVCUT POTANSİYELİNİN BELİRLENMESİ - Koçer, Nılüfer; Şen, Erdem (My University, 2026)
Günümüzde sanayileşme, kentleşme ve teknolojik gelişmelere paralel olarak tehlikeli atıkların miktarı ve çeşitliliği artmış, bu durum küresel ölçekte önemli bir çevre sorunu hâline gelmiştir. Toksik, aşındırıcı, yanıcı, patlayıcı ve enfeksiyöz özellikler taşıyan tehlikeli atıklar; hava, su ve toprak üzerinde ciddi çevresel baskılar oluşturmakta, insan sağlığı ve ekosistemler açısından uzun vadeli riskler doğurmaktadır. Atık madeni yağlar, bitkisel atık yağlar, atık pil ve akümülatörler, atık elektrikli ve elektronik eşyalar, ömrünü tamamlamış lastikler ve tıbbi atıklar, içerdiği tehlikeli bileşenler ve kontrolsüz yönetim durumunda yaratabilecekleri etkiler nedeniyle öncelikli atık grupları arasında yer almaktadır. Bu çalışmada, Elazığ ilinde 2024 yılı itibarıyla oluşan söz konusu tehlikeli atık türlerinin miktarsal dağılımının belirlenmesi, mevcut tehlikeli atık yönetim uygulamalarının değerlendirilmesi ve elde edilen bulgular doğrultusunda yerel ölçekte uygulanabilir önerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında belirlenen atık türleri, atık özel adları ve atık kodları esas alınarak nicel olarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçların, Elazığ ilinde tehlikeli atık yönetimine yönelik çevresel planlama ve karar alma süreçlerine bilimsel bir temel oluşturması hedeflenmektedir.
Keywords: Çevre Bilimleri; Çevre Mühendisliği