İNFERTİL ERKEKLERİN SEMEN ÖRNEKLERİNDE OTOFAJİ İLİŞKİLİ GENLER VE UZUN KODLAMAYAN RİBONÜKLEİK ASİT (RNA) GEN İFADELERİNİN ARAŞTIRILMASI - KEKE, ŞEBNEM NUR (Fırat Üniveristesi, 2021)
Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, uzun kodlamayan RNA (long non-coding RNA; lncRNA)'ların spermatogenez sürecinde görev aldıkları ortaya konmuştur. Mevcut çalışmada testis dokusunda ve sperm örneklerinde varlığı saptanan bazı lncRNA'ların ifadelerinin normospermik ejakulat örnekleriyle infertil bireylerden elde edilen belirli anomalilere sahip ejakulat örneklerinde karşılaştırılması amaçlamıştır. Çalışmaya 30 sağlıklı kontrol, 30 astenospermia, 30 teratospermia ve 30 oligoastenoteratospermia'lı birey dahil edildi. Bu bireylerden rutin spermiogram analizleri sırasında elde edilen ejakulat örnekleri toplandı. Ejakulat örneklerinde qRT-PCR yöntemi ile 8 tane otofaji ilişkili lncRNA ve 4 tane otofaji ilişkili gen olmak üzere totalde 12 genin ifade profilleri analiz edildi. Kontrol grubuna göre analiz edilen gen ifadelerinin asteno ve teratospermia gruplarında anlamlı olarak değişmediği ancak oligoastenoteratospermia grubunda H19, HOTAIR, MALAT1, NBR2, HULC, ROR, ATG7 ve LC3 gen ifadelerinin anlamlı olarak arttığı; TGFB2, MEG3, Beclin1 ve ATG5 gen ifadesinin ise değişmediği gözlendi. LC3 ifadesinin kontrole göre oligoastenoteratospermia grubunda anlamlı olarak arttığı gözlendi Otofaji indükleyici lncRNA ve genlerin oligoastenoteratospermi hastalarda yüksek miktarda ifade edildiği belirlendi. Bu veri özellikle oligoastenoteratospermia etyopatogenezinde otofajide görevli lnc-RNA'ların ve genlerin ifade artışlarının önemli roller oynayabileceğini ve otofajik düzenlenmenin ciddi bir şekilde bozulduğunu göstermektedir. Özellikle oligoastenoteratospermia hastalarında otofajik baskılayıcıların terapotik birer hedef olabileği öngörülmektedir.

In recent studies, it has been revealed that long non-coding RNAs (long non-coding RNA; lncRNA) are involved in the spermatogenesis process and affect the regulation of target genes. In the current study, it was aimed to compare the expressions of some lncRNAs detected in testicular tissue and sperm samples with normospermic ejaculate samples and ejaculate samples with certain anomalies obtained from infertile individuals. 30 healthy controls, 30 asthenospermia, 30 teratospermia and 30 oligoasthenoteratospermia individuals were included in the study. Ejaculate samples obtained during routine spermiogram analysis were collected from these individuals. Expression profiles of a total of 12 genes, including 8 autophagy-related lncRNAs and 4 autophagy-related genes, were analyzed by qRT-PCR and Western blot methods in ejaculate samples. Compared to the control group, the analyzed gene expressions did not change significantly in the astheno and teratospermia groups, but the H19, HOTAIR, MALAT1, NBR2, HULC, ROR, ATG7 and LC3 gene expressions increased significantly in the oligoasthenoteratospermia group; It was observed that TGFB2, MEG3, Beclin1 and ATG5 gene expression did not change. It was observed that LC3 expression was significantly increased in the oligoastenoteratospermia group compared to the control. It was determined that autophagy-inducing lncRNA and genes were expressed in high amounts in patients with oligoasthenoteratospermia. These data show that the expression increases of lnc-RNAs and genes involved in autophagy may play important roles in the etiopathogenesis of oligoastenoteratospermia, and that autophagic regulation is severely impaired. It is predicted that autophagic suppressors may be therapeutic targets, especially in oligoastenoteratospermia patients.
Investigation of non-coding ribonucleic acid (RNA) gene expressions in semen samples of infertil men
Keywords: Tıbbi Biyoloji