KULAK ÇINLAMASI (TİNNİTUS) OLUŞTURULMUŞ RATLARIN KOKLEAR ÇEKİRDEKLERİNDE BAZI İYON KANALI EKSPRESYONLARININ İNCELENMESİ - ÜSTÜNDAĞ, YASEMİN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Kulak çınlaması, dış kaynaklı sesin yokluğunda hayali ve değişik nitelikteki seslerin işitsel olarak algılanmasıdır. Populasyonun kabaca % 10-15?ini etkiler ve bu oranın yaklaşık %20?si hayat kalitesinin olumsuz etkilenmesinden dolayı tıbbi yardıma ihtiyaç duyar. Ancak bu rahatsızlığın oluşum mekanizması henüz tam olarak bilinmemektedir. Bu çalışma, sodyum salisilatla ve aşırı gürültü oluşturulan rat kulak çınlaması modelinde bazı (CaV, HCN, NaV, KV, TRPM) iyon kanalı ekspresyonlarının incelenmesi amacıyla yapıldı. Deneyde 48 tane 4 aylık erkek Wistar Albino rat (195-330 gr) kullanıldı. Ratlar floresan immunohistokimya analizi yapılacak olanlar ve Gerçek Zamanlı PZR analizi yapılacak olanlar olmak üzere (n=24) iki gruba ayrıldı. Daha sonra bu iki grup da kendi içinde sodyum salisilatla kulak çınlaması oluşturulacak grup (SAT), aşırı gürültüyle kulak çınlaması oluşturulacak grup (NT) ve kontrol grubu olmak üzere üç alt gruba ayrıldı. Kulak çınlaması oluşturulduktan sonra, koklear çekirdek dokuları toplanarak analizler gerçekleştirildi. Deney grupları kontrol grubu değerleriyle karşılaştırıldığında HCN1, HCN2, HCN4, SCN1A, SCN2A1, SCN3A, TRPM2, TRPM7, KCNH2, KCNH7, CACNA1B mRNA?larının (p<0,05) istatistiksel olarak azaldığı bulundu. Ayrıca HCN1, HCN2, HCN4, Erg1-2-3 ve Erg3 iyon kanalları için yapılan floresan immunohistokimya analizinde deney gruplarından elde edilen düzeltilmiş toplam alan floresan yoğunlukları kontrol grubundan elde edilenlerden daha az ölçüldü. Sonuç olarak, aşırı gürültüyle ve sodyum salisilatla oluşturulan kulak çınlaması oluşturulmuş ratların koklear çekirdek dokusunda bazı iyon kanalı ekspresyonun baskılandığı gözlemlenmiştir. Ancak bu değişimin oluşum mekanizmasındaki yerinin belirlenmesi için işitme yolağındaki tüm iyon kanalı eksperyon değişimlerinin bir bütün olarak incelenmesi gerektiği düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Gerçek Zamanlı PZR, immunohistokimya, iyon kanalı, kulak çınlaması, sodyum salisilat.

Tinnitus is the perception of various phantom sounds without an external sound source. Roughly, 10-15% of general population is affected by this condition and approximately 20% of this ratio require medical attention due to negative effects on quality of daily life. However, formation mechanism of this condition has not been completely understood yet. The aim of this performed study was to investigate expressions of some ion channels (CaV, HCN, NaV, KV, TRPM) in rat noise induced and sodium salicylate induced tinnitus model. Fourty eight, four-month-old male Wistar Albino rats (195-330 gr) were used. The rats were divided into two groups (n=24) according to analysis, Real Time PCR or floursescent immunohistochemistry. Subsequently, these two groups were divided into three sub-groups as noise induced tinnitus group (NT), sodium salicylate induced tinnitus group (SAT) and control group. After tinnitus was induced, cochlear nucleus tissues were collected and analysis was performed. As compared to control groups values, it was observed that mRNAs of HCN1, HCN2, HCN4, SCN1A, SCN2A1, SCN3A, TRPM2, TRPM7, KCNH2, KCNH7, CACNA1B statistically (p<0,05) decreased. However, in flourescent immunohistochemistry analysis made for HCN1, HCN2, HCN4, Erg1-2-3 and Erg3 ion channels, corrected total cell fluorescence obtained from experimental groups were measured less than control groups. Consequently, it was observed that some ion channel expressions were inhibited in cochlear nucleus tissue of rats in noise induced and sodium salicylate induced tinnitus. However, in order to determine where these changes play role in formation mechanism, all expressional changes about ion channels are believed to be examined as a whole. Key Words: Immunohistochemistry, ion channel, Real Time PCR, sodium salicylate, tinnitus.
Investigation of some ion channel expessions in cochlear nucleus of tinnitus induced rats
Keywords: Anatomi