ATIK CAM TOZU KULLANILARAK ÜRETİLEN HAFİF BETONUN DAYANIM VE DAYANIKLILIK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - GÖZET, NİSANUR (Fırat Üniveristesi, 2024)
Dünya nüfusu, malzeme tüketimindeki artış ve ekonomik gelişmelerden dolayı atık cam gibi atık malzemelerin belirgin şekilde artması hava ve çevre kirliliği açısından önemli bir problem olmuştur. Bunun neticesinde de atık malzemelerin geri kazanımı fikri çekiciliğini artırmıştır. Atık cam tozu, içerdiği silisten ötürü puzolanik özelliğe sahiptir. Bu nedenle atık cam tozunun beton içerisinde kullanımı ek avantaj sağlayacaktır. Taşıyıcı hafif betonlar, basınç dayanımı 16 MPa' dan büyük olan özel beton türüdür. Taşıyıcı hafif betonlar özellikle bir yapının ölü yükünün ve kullanılacak betonarme yapı elemanlarının ağırlıklarının azaltılmasında kullanılmaktadırlar. Bu projenin amacı; atık cam tozunun çimento ile ikame edilmesiyle hafif beton üretmektir. Bu amaçla farklı karışım oranlarına sahip hafif betonlar üretilecek ve beton numuneler elde edilecektir. Elde edilen numuneler dayanım-dayanıklılık ve sülfat etkisi testlerine tabii tutulacaktır. Test sonuçlarından elde edilen verilere göre çevreci ve taşıyıcı hafif beton üretilebilirliği tespit edilmiş olacaktır. Literatürde atık cam tozunun hafif betonda kullanılabilirliği konusunda yeterli çalışmalar bulunmadığı ve henüz hali hazırda atık cam tozu katkılı hafif beton üretimi yapılmadığı için bu çalışmadan elde edilen olumlu sonuçlarla hem literatüre hem de inşaat sektörüne büyük bir katkı sağlanmış olacaktır.

Due to the world population, the increase in material consumption and economic developments, the significant increase in waste materials such as waste glass has become an important problem in terms of air and environmental pollution. As a result, the idea of recycling waste materials has increased its attractiveness. Waste glass powder has pozzolanic properties due to the silica it contains. For this reason, the use of waste glass powder in concrete will provide an additional advantage. Lightweight load-bearing concrete is a special type of concrete with a compressive strength greater than 16 MPa. Lightweight load-bearing concretes are especially used to reduce the dead load of a building and the weight of the reinforced concrete structural elements to be used. The aim of this project; is to produce lightweight concrete by replacing waste glass powder with cement. For this purpose, light concretes with different mixing ratios will be produced and concrete samples will be obtained. The samples obtained will be subjected to strength-endurance and sulfate effect tests. According to the data obtained from the test results, the production of environmentally friendly and load-bearing lightweight concrete will be determined. Since there are not enough studies in the literature on the usability of waste glass powder in lightweight concrete and there is no production of lightweight concrete with waste glass powder additive yet, as a result of the positive results obtained from this study, a great contribution will be made to both the literature and the construction sector.
Investigation of strength and durability properties of lightweight concrete produced using waste glass powder
Keywords: İnşaat Mühendisliği