ESKİKÖY (DOĞANŞEHİR-MALATYA) CİVARINDAKİ PB-ZN İÇEREN BARİT CEVHERLEŞMELERİNİN ÖZELLİKLERİ - KARA, HATİCE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu tez kapsamında Doğanşehir-Eskiköy (Malatya) civarında gözlenen Pb-Zn içeren barit cevherleşmeleri çalışılmıştır. Çalışma alanında cevherleşmeler metamorfik ve volkanik kayaçların dokanaklarında silisli, baritli, karbonatlı yığışımlar içerisine yerleşmiştir. Ayrıca dokanaklara uzanan tabaka düzlemleri, fay ve kırık zonlarına yerleşmiş olarak da bulunmaktadır. Cevher mineralleri olarak barit, galen, sfalerit, serüzit-anglezit, fahlers ve altın, gang mineralleri olarak ikincil kalsit ve kuvars bileşime katılmaktadır. Jeokimyasal incelemeler sonucunda, inceleme alanındaki baritlere ait örnekler kondrite göre normalize edildiğinde Ağır Nadir Yer Elementleri (ANYE) bakımından zenginleştiği, Hafif Nadir Yer Elementleri (HNYE) bakımından tüketildiği görülmektedir. Baritlerde yapılan sıvı kapanım sonuçlarına göre; baritin oluşumu sırasında çözeltilerin tuzluluklarının ve sıcaklıklarının kısmen düşük olduğu (ortalama 2.6 NaCl equiv.% ve ortalama 122°C), bununla birlikte sülfürlü minerallerin oluşumu sırasındaki çözeltilerin tuzluluklarının ve sıcaklıklarının arttığı görülmektedir (ortalama 7% NaCl equiv.%, ortalama 206°C). Pb izotop jeokimyasına göre; baritlerdeki 206Pb/204Pb oranı 17.04-19.20, 207Pb/204Pb oranı 14.33-17.00 ve 208Pb/204Pb oranı 34.19-41.66 arasında değiştiğini göstermiştir. Baritlerin 34S izotop oranları ‰+17.5 ve ‰ +30.7 arasında değişmektedir. Tüm bu bulgulara dayanarak; oluşan bu cevherleşmenin kökeni için epitermal evrelerde oluşmuş hidrotermal cevherleşmeler olduğu belirlenmiştir.

Pb-Zn bearing barit mineralizations around Doğanşehir - Eskiköy (Malatya) were investigated in this thesis study. In the study area, mineralizations are found in siliceous, barite and carbonate deposits at the contacts of metamorphic and volcanic rocks. In addition, layer planes extending to contacts are settlet in fault and fracture zones. Ore minerals are barite, galen, sphalerite and serusite-anglezite, fahlers and gold, and gangue minerals are secondary calcite and quartz are added as gangue minerals According to geochemical studies, the condrite normalized barit samples show that The Heavy Earth Elements (HREE) were enriched and The Light Earth Elements (LREE) were depleted. Fluid inclusion studies indicated that salinity and temperature was low during stages of barite precipitation (avg. 2.6 NaCl equiv.% and avg. 122°C, with respectively). On the other hand, the salinity and the temperature increased during crystallization of the sulphide precipitation (avg. 7% NaCl equiv and avg. 206°C, with respectively). The Pb isotope studies indicated that the 206Pb/204Pb ratios are change between 17.04-19.20, 207Pb/204Pb are 14.33-17.00 and 208Pb/204Pb are 34.19 - 41.66. The ratio of barite 34S isotope are change between ‰ +17.5 and ‰ +30.7. Based on all these findings; It can be said that the origin of this mineralization can be formed in the hydrothermal and epithermal phases.
Properties of barite minerals containing Pb-Zn in Doğanşehir - Eskiköy (Malatya)
Keywords: Jeoloji Mühendisliği